Sajber džihad

Nov način ratovanja

Sajber džihad

Planeta -
Teroristička organizacija Al Kaida pozvala „spavače“ na elektronski sveti rat protiv SAD i njenih saveznika

VAŠINGTON - Buđenje.U šokantnom videu na Jutjubu operativac Al Kaide poziva na elektronski džihad protiv SAD i poredi slabosti vitalnih američkih kompjuterskih mreža s manama u sigurnosti američke avijacije pre napada 11. septembra na „kule bliznakinje“ u Njujorku.

Terorista poziva prikrivene mudžahedine da započnu sveti elektronski rat protiv SAD napadajući vladu i kritičnu infrastrukturu, kao i elektroenergetsku mrežu. Video je dobavio FBI tokom prošle godine, a objavio ga je Odbor za nacionalnu bezbednost.

- Ovo je najuverljiviji dokaz koji sam video da Al Kaida i druge terorističke grupe planiraju da napadnu sajber sisteme naše kritične infrastrukture - ističe šef državne bezbednosti Džo Liberman.

U Odboru za nacionalnu bezbednost takođe je navedeno da napad predstavlja realnu opasnost, kao i da je linija između želja i mogućnosti terorista tanka. Visoki zvaničnik američke službe za elektronski terorizam upozorio je da operativci Al Kaide istražuju mogućnosti sajber napada na SAD i da će za taj poduhvat potražiti pomoć od najstručnijih hakera.

Unutrašnja bezbednost SAD primila je više od 50.000 prijava pokušaja sajber napada od oktobra, što predstavlja porast od 10.000 prijava u odnosu na prethodnu godinu.

Iran sprema elektronsko oružje za napad na SAD

Prema izjavama Odbora za nacionalnu bezbednost, sve je više dokaza koji upućuju na to da i Iran planira da se posveti elektronskom terorizmu protiv SAD. Iransko sponzorstvo elektronskih terorističkih grupa ulazi u potpuno novu dimenziju, tako da se od njih može očekivati i proizvodnja novog, moćnog elektronskog oružja, koje bi bilo prosleđeno terorističkoj grupi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track