Najnovije vesti

(VIDEO) DEMONSTRACIJA MOĆI: Rusija i Kina počele zajedničke vojne vežbe u Južnom kineskom moru
Foto: Printscreen YouTube/CCTV Novosti

Zajedno

(VIDEO) DEMONSTRACIJA MOĆI: Rusija i Kina počele zajedničke vojne vežbe u Južnom kineskom moru

Planeta
11:14h

U severozapadnom delu Južnog kineskog mora, nedaleko od obale kineske provincije Guangdung, otpočele su rusko-kineske vojne vežbe "Pomorska saradnja 2016".

U vežbama učestvuje više 250 pripadnika mornarice, 20 jedinica avijacije i 18 brodova. Rusija je poslala brodove "Admiral Vinogradov" i "Admiral Tribuc", veliki desantni brod "Peresvjet", tegljač "Altau" i tanker "Pečengu".

Prema rečima zamenika komandanta ruske mornarice Aleksandra Fedotenkova, ove vežbe će ojačati saradnju kada je reč o odbrani Rusije i Kine. On je istakao da se vežbe ne razlikuju puno od prethodnih, koje su u Žutom moru održane u aprilu 2012. godine, kada je bilo aktivirano 25 brodova i podmornica, 13 aviona i 9 helikoptera.

Fedotenkov je dodao da vežbe nisu uperene ni protiv koga, već da je cilj da se zaštite interesi dveju zemalja i osigura bezbednost u okeanu.

Osmodnevne zajedničke vežbe obuhvatiće vežbe zauzimanja i kontrolisanja ostrva i grebena, saopštio je portparol kineske mornarice Lijang Jang. Prema njegovim rečima, u vežbama će učestvovati brodovi, podmornice, avioni, helikopteri, marinski korpus i amfibijska oklopna oprema kineske i ruske mornarice.

"U poređenju sa ranijim zajedničkim vežbama, ove vežbe su dublje i opsežnije kad je reč o organizaciji, zadacima i komandi", navodi se u saopštenju, koje je juče objavljeno.

Kina tvrdi da polaže prava na celokupno Južno kinesko more i, u prilog tome, gradi niz veštačkih ostrva koja mogu da izdrže vojne objekte, ali je međunarodni arbitražni sud u julu zaključio da ni za kakvo polaganje prava na celo to more nema pravnih osnova i da Kina nezakonito gradi veštačka ostrva u spornim vodama.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...