AMERIKA UKINULA DEO SANKCIJA RUSIJI: Za početak deo koji se tiče isporuke helikoptera Avganistanu
Foto: Profimedia

Omekšali

AMERIKA UKINULA DEO SANKCIJA RUSIJI: Za početak deo koji se tiče isporuke helikoptera Avganistanu

Planeta -

SAD su ukinule deo sankcija Rusiji koje se tiču saradnje sa „Rosoboroneksportom“ oko projekata sa helikopterima, saopštilo je Ministarstvo spoljnjih poslova Rusije.

„Ništa ih nije sprečilo da ukinu sankcije ’Rosoboroneksportu‘ u delu koji se odnosi na našu isporuku i održavanje helikoptera isporučenih Avganistanu. Oni su sami sebe saterali u ćorsokak i bili su primorani da ukinu deo sankcija“, rekao je direktor Drugog odeljenja za Aziju Ministarstva spoljnih poslova Rusije Zamir Kabulov.On je dodao da se to tiče isporuka rezervnih delova za helikoptere. „Bez ukidanja sankcija ne može da bude servisiranja helikoptera“, naglasio je Kabulov.

„Predsednik Vladimir Putin rekao je: ’Hajde da se dogovorimo, neke stvari ćemo biti spremni da ponudimo gratis‘. To su malokalibarsko oružje i municija. Ali što se tiče napredne tehnologije, za nju treba da se plati. Međutim, to se ne dešava. Amerikanci na to kažu: ’Evo sankcije zbog Ukrajine, ne možemo da sarađujemo sa Rusijom oko isporuka oružja Avganistanu‘. Iako ih ništa nije sprečavalo da ukinu sankcije ’Rosoboroneksportu‘ u delu koji se tiče isporuke i servisiranja helikoptera koje smo isporučili u Avganistan. To jest, kada žele, sve je moguće“, rekao je Kabulov na konferenciji za medije. Sve u svemu, Kabulov je rekao da SAD ne žele potpunu saradnju sa Moskvom „po principu da Rusiji bude loše“.

„Ali loše će, pre svega, biti Avganistancima“, istakao je Kabulov. „Mi smo prema ugovoru sa Amerikancima još prošle i pretprošle godine isporučili Avganistanu 63 helikoptera Mi-17. Osim toga, u Avganistanu je bilo nekoliko desetina takvih helikoptera, koji su isporučeni još u vreme Sovjetskog Saveza. Nakon što su SAD uvele sankcije ’Rosoboroneksportu‘, ti helikopteri koje su kupili od nas, a koje su dali avganistanskim vlastima, bili su zapušteni, zato što niko ne može da ih servisira“, objasnio je Kabulov.

On je naglasio da sada „Rosoboroneksport“ može da servisira te helikoptere, ali kompanija „nije dobrotvorna organizacija, ona će to raditi na komercijalnoj osnovi, kao i sa svakom drugom zemljom“. Podsećamo da je 6. septembra objavljeno da su SAD ranije ukinule deo sankcija „Rosoboroneksportu“. „Rosoboroneksport“ je jedini ruski državni posrednik za izvoz i uvoz proizvoda, tehnologije i usluga vojne i vojno-civilne namene. SAD i njihovi saveznici koriste u Avganistanu nekoliko desetina helikoptera Mi-17 koji predstavljaju izvoznu varijantu helikoptera Mi-8.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track