NEVOLJE U RAJU: U Danskoj nema nezaposlenih, ali baš to predstavlja ogroman problem
Foto: Profimedia

Nema rezervi radnika

NEVOLJE U RAJU: U Danskoj nema nezaposlenih, ali baš to predstavlja ogroman problem

Planeta -

Danska tehnički beleži punu zaposlenosti i mora da pronađe načine da poveća svoju radnu snagu kako bi izbegla štetne posledice po ekonomiju, upozorili su iz danske centralne banke.

"Nezaposlenost je dosegla 'strukturni' nivo.. Među nezaposlenima, takoreći, nema rezervi radnika", utvrdila je centralna banka u tromesečnom izveštaju, objavljenom u sredu.

"Već postoje naznake pritisaka na tržištu rada. Najočigledniji pokazatelji su izveštaji o manjku radnika u građevinskom i proizvodnom sektoru", dodaje se u izveštaju.

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u Danskoj je u maju iznosila 4,2 odsto, što uglavnom korespondira s kratkoročnom nezaposlenošću onih koji su između dva posla, navodi se u izveštaju ventralne banke.

U centralnoj banci izdvajaju četiri grupe građana koje bi mogle da pomognu u povećanju radne snage - reč je o zaposlenima koji odlažu odlazak u penziju, studentima, građanima s invalidskim penzijama i migrantima.

Takođe, iz centralne banke su upozorili da tržištu nekretnina u Kopenhagenu preti pregrejavanje.

"Povećanje cena u Kopenhagenu toliko je tvrdokorno i snažno da njegov rast možda ukazuje na mehur... baš kao i sredinom prošle decenije", upozorili su iz centalne banke.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track