DŽIHADISTI MONSTRUMI: Uzimaju organe svojih ranjenika
Foto: Profimedia

Ostali bez novca

DŽIHADISTI MONSTRUMI: Uzimaju organe svojih ranjenika

Planeta -

Islamisti, koji gube bitku za bitkom, ostali bez milionskih prihoda od nafte, zbog čega su se okrenuli prodaji organa

LONDON - Pripadnici Islamske države ponovo su uspeli da svojom okrutnošću šokiraju međunarodnu javnost. Međutim, ovaj put nije u pitanju monstruozna likvidacija zarobljenika, već izveštaj iz Iraka da islamisti od svojih ranjenih boraca uzimaju organe kako bi nadomestili gubitak jer više nemaju milionske prihode od prodaje nafte.Doktori iz inostranstvaIrački mediji prenose da je u provinciji Nineveh, koja je poslednjih dana na meti žestokih bombardovanja međunarodne koalicije, otkriveno da su islamisti uzeli organe od 23 svoja ranjena pripadnika.- Islamisti su angažovali doktore iz inostranstva. Posebna ekipa doktora u pratnji naoružanih islamista upala je tokom noći u bolnicu i izvadila organe 23 pripadnika Islamske države koji su bili ranjeni. Većini su uzeti bubrezi, a nekima su uzeta i creva - rekao je za portal Iraki njuz izvor koji je želeo da ostane anoniman.Prodaja nafte je bila glavni izvor prihoda, uz pljačku i prodaju narkotika.

Ožiljak... Retki su oni koji prežive operaciju
Ožiljak... Retki su oni koji prežive operaciju

Na vrhuncu moći džihadisti su dnevno prodavali oko 30.000 barela nafte, a mesečni prihod im je bio oko 80 miliona dolara. Od sredine maja 2014. islamisti su izgubili 22 odsto teritorije koju su kontrolisali u Iraku i Siriji.- Centar za prodaju organa u IS je irački grad Mosul. Tamo se nalaze timovi stranih lekara koji su zaduženi za prikupljanje organa. Islamska država je počela da prodaje ljudske organe još 2014. - rekao je doktor Siruvan el Mosuli.Bubrezi najtraženijiPortal Monitor prenosi da se na crnom tržištu najviše traže bubrezi, jetra i srce.- Osim od ranjenika, organi se uzimaju i od zarobljenika, povređenih civila ili od osoba koje su kidnapovane. Nakon što se organi izvade, oni se prebacuju dalje, u susedne zemlje poput Saudijske Arabije i Turske, gde se prodaju kupcima - dodao je doktor Siruvan el Mosuli.

Novi egzekutor džihadistaPLAVOKOSI DEČAK UBIO ZATVORENIKADok na frontu gubi bitku za bitkom, IS ne odustaje od objavljivanja propagandnih video-snimaka na kojima prikazuje likvidacije zarobljenika. Na poslednjem snimku se prikazuje plavokosi dečak ne stariji od desetak godina kako iz pištolja, metkom u potiljak, ubija neidentifikovnog zarobljenika. Video koji traje 15 minuta snimljen je u Mosulu. Mališan bez trunke emocije ubija zarobljenika obučenog u narandžasto odelo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track