OTERALI DETE IZ ŠKOLSKE MENZE JER JE DONELO SENDVIČ: Naterali je da jede sama u praznoj učionici
Foto: Thinkstock

Skandal

OTERALI DETE IZ ŠKOLSKE MENZE JER JE DONELO SENDVIČ: Naterali je da jede sama u praznoj učionici

Planeta -

Pre nekoliko dana jedna učenica je u svoju školu u Milanu donela obrok od kuće. Ali je školsko osoblje oteralo iz zajedničke menze i poslalo u praznu učionicu da tamo pojede svoj obrok.

Naime, njeni roditelji su tim sendvičem svesno prekršili lokalno pravilo po kom deca ne smeju da jedu ništa drugo sem obroka spremljenog u školskoj menzi. U vrlo brzom roku ovaj se sendvič pretvorio u goruću raspravu u kojoj su jasno iscrtane suprotstavljene strane, piše Guardian.

Na jednoj su roditelji koji sami žele da spremaju obrok svojoj deci (ili im dati opciju da kupe neki drugi), dok su sa druge školski službenici i lokalni političari, a pritom jedni i drugi strastveno raspravljaju o pravima roditelja, pogledima na hranu i zahtevima školskog osoblja da se pravila poštuju po svaku cenu.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Čitava rasprava oko hrane započela je u Torinu gde je nedavno jedan sudija odlučio da roditelji imaju pravo dati svom detetu neku drugu hranu od one koju škola nudi (roditelji su se u konkretnom slučaju žalili na količinu i kvalitet obroka u kantini). To je podstaklo roditelje istih i sličnih stavova iz Milana da započnu svoju borbu za "pravo na alternativni obrok" pa su iz protesta počeli slati svoju decu sa zapakovanim obrocima od kuće.

ZADARSKI FRICL: Otac monstrum godinama zlostavljao porodicu i maloletnoj ćerki napravio dete

Na kraju je pitanje školskog obroka ušlo duboko u sferu politike. Predstavnici levog centra iz Demokratske stranke podržavaju sadašnju zabranu da se obroci nose od kuće i to argumentuju željom da se očuva mir i red, dok predstavnici konzervativne stranke Forca Italija podržavaju roditelje koji su istrajni u tome da deca nose hranu od kuće.

Prosvetna službenica Ana Skavuco jasno stoji na strani zabrane nošenja hrane od kuće:

"Ako dozvolite svima da nose svoju hranu, kako možete biti sigurni da se nešto neće dogoditi? Ručak je deo edukacije, učenici moraju naučiti kako se sedi zajedno, da se mora jesti prava organska hrana i da ne mogu samo grickati čips i čokoladu čitav dan. Škola znači da ste deo zajednice", saoopštili su iz njenog kabineta.

(VIDEO) ŠOKIRALI SVE PRISUTNE: Muškarac bacio dete (4) s mosta iz zabave, a majka navijala

Na strani ipak malobrojnih roditelja koji se bune je Marilu Santojema, jedna od majki koje žele da njihova deca nose hranu od kuće:

"Ne želimo pobediti po svaku cenu. Samo želimo bolji kvalitet hrane i da školski ručkovi budu samo u određene dane", rekla je ona.

U Milanu se u školskim kantinama hrani oko 80.000 dece, a njihovi roditelji plaćaju cenu obroka u skladu sa svojim mogućnostima, što za većinu iznosi oko 2.60 evra dnevno.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track