SVI GA POŠTUJU, ARAPI GA MRZE: Šef diplomatije Bahreina odao poštu Peresu i izazvao salve kritika
Foto: Reuters

Jedan se izdigao

SVI GA POŠTUJU, ARAPI GA MRZE: Šef diplomatije Bahreina odao poštu Peresu i izazvao salve kritika

Planeta -

Ministar spoljnih poslova Bahreina Halid al-Halifa odao je poštu povodom smrti bivšeg izraelskog predsednika Šimona Peresa, a ta izjava vrlo brzo je izazvala žestoke kritike na društvenim mrežama među Arapima.

"Neka počiva u miru predsednik Šimon Peres, čovek rata i čovek još nedostižnog mira na Bliskom istoku", napisao je Halid al-Halifa na svom nalogu na Tviteru, prenosi AP.

Iako je Peres hvaljen kao čovek mira, arapski lideri uglavnom su ćutanjem reagovali na njegovu smrt, a Halifa je jedan od retkih arapskih zvaničnika koji se oglasio povodom njegove smrti. Usledio je vrlo brz odgovor na društvenim mrežama.

"Ministar spoljnih poslova odaje poštu i moli se za cionističkog teroristu i ubicu dece", kritikovao je bivši opozicioni poslanik Džalal Feroz, prenosi AFP.

(VIDEO) IZRAEL ODAJE POŠTU VELIKANU: Defile kraj kovčega s telom Šimona Peresa u dvorištu Kneseta

Poput većine arapskih zemalja, Bahrein nema diplomatske odnose sa Irazelom, a mnogi Arapi povezuju Peresa više sa ratovima koji su usledili na Bliskom istoku, nego sa sporazumom iz Osla sa Palestincima zbog kojeg je dobio Nobelovu nagradu za mir, navodi AFP.

Mahmud Abas, papa Franja i Šimon Peres (Foto: AP)
Mahmud Abas, papa Franja i Šimon Peres (Foto: AP)

Ipak, palestinski predsednik Mahmud Abas pohvalio je Peresa zbog postizanja mira sa pokojnim palestinskim liderom Jaserom Arafatom i izraelskim premijerom Jicakom Rabinom.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova kaže da će Peresovoj sahrani prisustvovati i izaslanik marokanskog kralja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track