AMERIKANCI U PANICI ZBOG RUSKIH I KINESKIH AVIONA: Ubrzano pokušavaju da ih tehnološki stignu
Foto: Printscreen Youtube

Naoružavanje

AMERIKANCI U PANICI ZBOG RUSKIH I KINESKIH AVIONA: Ubrzano pokušavaju da ih tehnološki stignu

Planeta -

Amerikanci sa svojim partnerima iz NATO-saveza planiraju da razviju šestu generaciju borbenih aviona čime bi odgovorili na veliki napredak koji su na tom području poslednjih godina postigle Rusija i Kina.

SAD je sa saveznicima već u fazi planiranja razvoja tih borbenih aviona sa ciljem da početkom 2030. ostvari dugoročnu nadmoć u vazduhu nad petom generacijom ruskih i kineskih borbenih aviona, piše portal Sputnjik.Zapad je dugo vremena prednjačio u razvoju tzv. stelt tehnologije odnosno 'nevidljivih' borbenih aviona, čiji vrhunac su bili modeli F-22 Raptor, a zatim i F-35 Lightning.

Ali, kineska i ruska vojna vazduhoplovna industrija poslednjih godina su uhvatile priključak razvijajući svoje modele: pojednostavljeni Chengdu J-20 odnosno ruski T-50 (PAK-FA) zapretivši tako dugogodišnjoj vazdušnoj dominaciji NATO-a.

Potreba hitnog razvoja najnovije generacije lovaca dolazi u vreme zahlađenja odnosa Zapada s Kinom i Rusijom. Ta se hitnost, piše Sputnik, pretvorila u besnu paniku otkako je retorika između SAD i Rusije eskalirala do nivoa kakva nije viđena čak ni u vreme Hladnog rata, a koja je velikim delom inicirana potrebama kampanje za američke predsedničke izbore. Ista je, piše Sputnik, doživela vrhunac proteklih nekoliko nedelja na ratištu u Siriji.

Zasad je F-35 jedini adut Amerikanaca i njihovih saveznika, dok je proizvodnja izvikanog F-22 pre nekoliko godina stavljena 'na led'. Istovremeno, evropske sile takođe žele razvoj novih bespilotnih lovaca bombaredra koji bi zamenili njihove robusne modele poput francuskog Rafalea i nemačkog Tornada IDS.

Konačne funkcije koje će definisati šestu generaciju lovaca u ovom su trenutku nepoznate javnosti, ali upućeni stručnjaci i analitičari veruju da će ta generacija borbenih aviona biti bez posade i imati lasersko oružje. Time će ujedno biti otvorena nova vojna trka u vazduhu u naredna dva decenije.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track