Mladi kontinent: Evo kako će populacijski bum Afrike zauvek promeniti svet
Foto: AP

Nova budućnost

Mladi kontinent: Evo kako će populacijski bum Afrike zauvek promeniti svet

Planeta -

Afrika prolazi kroz populacijski bum koji će promeniti kako ekonomsku, tako i geopolitičku sliku sveta koji poznajemo

Sterilizacija muškaraca, odnosno vasektomija, postala je uobičajen zahvat u Africi, a naročito je zastupljena među farmerima koji se na operaciju odlučuju u proseku posle četvrtog deteta. Veći broj dece ekonomski je neizdrživ, piše Newsweek.rs.Afrička prestonica vasektomije postala je Etiopija. Za većinu zapadnjaka, ova zemlja predstavlja maltene "siromašnu pustoš sa sve većim brojem usta". Ono što je međutim interesantno kod Etiopije, jeste to da u ruralnim delovima zemlje, porodice od 6 do 7 dece predstavljaju normu, dok u prestonici Adis Abebi, prosek je blago ispod dvoje dece po ženi - skoro kao u bogatim zemljama.

Drugim rečima, Etiopija predstavlja svetski demografski spektar u malom - u ruralnim delovima zemlje populacija raste brže nego igde na svetu, dok su urbana područja već prošla kroz "demografsku tranziciju".Tokom 90ih godina, populacija Etiopije rasla je 3.5 odsto godišnje. Danas, svaka žene u ovoj zemlji u proseku ima 4.1 dece (na globalnom novou prosek je 2.5)i populacija godišnje raste za 2.5 odsto. Prema predviđanjima UN-a, do 2050. godine, stopa rasta će se smanjiti na oko 1.3 odsto, ali će do 2100. godine populacija Etiopije ipak iznositi oko 243 miliona što je drastičan rast u odnosu na sadašnjih 100 miliona, ili 18 miliona 1950. godine.Koliko će brzo Etiopija i ostatak Afrike stabilizovati rast populacije jeste jedno od najvažnijih pitanja za demografe.

Činjenica da populacijski rast Afrike ne usporava brzinom kojom su demografi očekivali, naročito je alarmantan. UN je 2004. godine prognozirao da će do 2100. godine populacija Afrike porasti sa 900 miliona na oko 2.3 milijarde, dok će svetska populacija skočiti sa 7.3 milijarde danas na 9.1 milijardi. Ipak, prema procenama od prošle godine, globalna populacija će 2100. godine iznositi 11.2 milijarde, a 2 milijarde ljudi više nego što je ranije procenjeno, rodiće se upravo u Africi.Ukoliko su nove prognoze tačne, geopolitika će se okrenuti za 180 stepeni. Do kraja veka, Afrika će biti dom 39 odsto svetske populacije. Kako kontinent nije sinonim za blagostanje, a učetvorostručenje populacije neće popraviti stvari, broj Afrikanaca koji će tražiti bolji život u Evropi višestruko će se uvećati.

Ono što je naročito važno jeste da će do 2100. godine Afrikanci činiti 48 odsto populacije ispod 14 godina starosti.Do danas, starosna struktura svetske populacije bila je piramidalnog oblika - dece je više nego mladih, mladih više nego sredovečnih, sredovečnih više nego starih. Kako današnja dece stare, gornji delovi piramide će se širiti, a donji će verovatno ostati isti.Na taj način, afrički bum će sprečiti obrtanje piramide koje bi se gotovo sigurno odigralo, ali će istovremeno predstavljati najveći izazov za sve stariju i manju populaciju zapadnog sveta.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:NEWSWEEK PREDSTAVLJA Sentimentalno vaspitanje: Jedna zima sa Dobricom ĆosićemPutinova "čečenska igra" u Alepu: Brutalna sredstva za brutalan ratNeočekivane mere: Saudijska Arabija prešla na hrišćanski kalendar, a evo i zaštoNi švajcarske banke nisu sigurne: Bogataši našli novo mesto za čuvanje zlataHolokaust skoro uživo: Nepoznate činjenice o filmu Šindlerova lista

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track