LAVROV: Obraćanje Rusiji jezikom sile i ultimatuma neće proći
Foto: AP

Suspenzija sporazuma o plutonijumu

LAVROV: Obraćanje Rusiji jezikom sile i ultimatuma neće proći

Planeta -

Rusko suspendovanje sporazuma o uništenju viška plutonijuma je signal Vašingtonu da obraćanje Rusiji sa pozicije sile, jezikom sankcija i ultimatuma, neće proći, poručio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Suspenzija tog sporazuma je bila "iznuđena mera", naveo je Lavrov u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva, preneo je Rojters.Lavrov je istakao da se Rusija ne odriče odgovornosti povodom nuklearnog razoružanja.

Sputnjik navodi da je Rusija postavila uslove SAD pod kojima je spremna za nastavak dogovora o korišćenju plutonijuma. Među njima su izmene sporazuma o uništenju viška plutonijuma između Rusije i SAD i smanjenje vojne infrastrukture SAD u članicama NATO, kao i potpuno ukidanje sankcija i kompenzacija za troškove nastale zbog sankcija.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ranije danas dekret kojim se suspenduje sporazum Rusije i SAD o uništenju viška plutonijuma, a kao razlog su navedene "neprijateljske akcije SAD". Time je suspendovan sporazum Moskve sa zvaničnim Vašingtonom o uništenju plutonijuma, potpisan 2000. godine.

Odluka o suspenziji je objašnjena "neprijateljskim akcijama SAD" protiv Rusije i time što Vašington nije poštovao odredbe sporazuma, preneo je RT. Pomenuti sporazum se zasniva na pregovorima iz devedesetih godina, kada su nuklearne sile SAD i Rusija odlučile da spreče ponovno korišćenje plutonijuma iz demontiranih nuklearnih bojevih glava tako što će ga uništiti.

Sporazum obavezuje zemlje-potpisnice da plutonijum unište kako on više ne bi bio upotrebljiv kao nuklearno naoružanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track