JEREMIĆEVA BORBA U UN: Čurkin ne isključuje dramu pri izboru novog generalnog sekretara
Foto: Beta Nenad Petrović 2013

Izbor Banovog naslednika može da se iskomplikuje

JEREMIĆEVA BORBA U UN: Čurkin ne isključuje dramu pri izboru novog generalnog sekretara

Planeta -

Ruski ambasadorm u UN je naveo da bi, u slučaju da izbor novog generalnog sekretara zapadne u ćorsokak, Ban mogao ostati na mestu generalnog sekretara i u 2017. godini

NJUJORK - Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin ne isključuje "dramu" u nastavku izbora za sledećeg generalnog sekretara svetske organizacije, javlja ruska televizija NTV.

Čurkin je naveo da bi, ukoliko stvari budu "tekle glatko", novi generalni sekretar mogao biti izabran sredinom oktobra.

U suprotnom, Ban Ki-Mun bi mogao da ostane na funkciji i u 2017. godini.

Do sredine oktobra mogli bismo da izaberemo novog generalnog sekretara UN, rekao je Čurkin novinarima u Njujorku poššto je Rusija preuzela predsedavanje Savetu bezbednosti UN, navodeći da "ne isključuje dramu" u nastavku procesa izbora Banovog naslednika, prenosi RTS.

"U protivnom, morali bismo da pokrenemo proces iz početka. To bi bio veoma dramatičan razvoj situacije", rekao je Čurkin.

Ruski ambasadorm u UN je naveo da bi, u slučaju da izbor novog generalnog sekretara zapadne u ćorsokak, Ban mogao ostati na mestu generalnog sekretara i u 2017. godini.

Izjava Vitalija Čurkina usledila je svega nekoliko sati poššto je pred Generalnom skupšštinom UN svoju viziju svetske organizacije predstavila Kristalina Georgijeva, nova kandidatkinja Bugarske za generalnog sekretara UN.

Georgijeva, potpredsednica Evropske komisije, predstavila se članicama UN dva dana uoči naredne, ššeste runde glasanja u Savetu bezbednosti.

U sredu počinje pravi proces biranja. Stalne članice Saveta bezbednosti – Kina, SAD, Francuska, Britanija i Rusija –glasanjem na obojenim papirima označiće na koje će od 10 kandidata staviti veto tokom formalnog glasanja.

Čurkin je najavio da bi formalno glasanje moglo uslediti nekoliko dana posle ššeste runde glasanja.

U prethodnoj rundi, najuspeššniji je bio Portugalac Antonio Gutereš, koji je dobio podršku 12 članica Saveta bezbednosti, uz dva glasa protiv.

Bivši ššef srpske diplomatije Vuk Jeremić bio je drugi na tom glasanju, dok je slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak bio treći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track