MISTERIOZNE SMRTI U BOLNICI U JAPANU Policija zaplenila špriceve, sumnjaju na sistematsko trovanje
Foto: Profimedia

Istraga u toku

MISTERIOZNE SMRTI U BOLNICI U JAPANU Policija zaplenila špriceve, sumnjaju na sistematsko trovanje

Planeta -

Vlasti Japana istražuju slučaj dvojice starijih pacijenata koji su umrli od trovanja u bolnici u Jokohami. Bolnica Ogući, specijalizovana za brigu o obolelima u terminalnoj fazi bolesti, imala je višu stopu umrlih poslednjih meseci, što je podstaklo nagađanja da su slučajevi trovanja sistematski i brojniji.

Slučaj je otkriven 20. septembra, kada je bolnica obavestila policiju o mogućem trovanju, pošto je 88-godišnji muškarac umro dok je primao injekciju. Policija je potvrdila da je lek bio kontaminiran dezinfekcionim sredstvom.

Policija je takođe sprečila kremaciju i zadržala telo njegovog bolničkog cimera koji je preminuo dva dana ranije, a autopsija je pokazala da je otrovan istom hemikalijom.

Istražitelji su pronašli sićušne ubodne tragove u 10 od oko 50 nekorišćenih intravenoznih pakovanja iz ambulante koja je korišćena za obolele u poslednjoj fazi bolesti. Rupice su otkrivene na zaštitnom omotaču kojim je pokriven gumeni zatvarač rastvora.

Policija je zaplenila pakovanja, zajedno sa špricevima i drugom opremom, ali nije objavila rezultate istrage. Zastupnik bolnice Juki Uehara rekao je agenciji AP da je 46 pacijenata na istom spratu umrlo od 1. jula do 20. septembra.

Na tom odeljenju u tom periodu bilo je najmanje 42 pacijenta, a uobičajeno je da oko polovine pacijenata umre u bolnici, rekao je Uehara i dodao da je sa 48 preminulih, uključujući dva nedavna smrtna slučaja, procenat smrtnosti premašio 60 odsto, što je nešto iznad proseka, ali ne i abnormalan nivo.

Foto: AP
Foto: AP

Uehara je rekao da je bolnica primila pacijente koji su ozbiljnije bolesni nego što je to uobičajeno, i da to takođe može biti objašnjenje za visoku stopu smrtnosti.

Upravnik bolnice Joići Takahaši rekao je novinarima prošlog meseca da u toj bolnici mnogi umru, što nije neobično imajući u vidu da je namenjena tretmanu najtežih bolesnika, ali da "ima utisak da je broj smrtnih slučajeva bio nešto veći nego obično".

Takahaši je rekao da ga najviše brine obimna infekcija, ali je ta mogućnost odbačena nakon provere. On nije mogao da odbaci kriminalnu aktivnost, ali nije navodio detalje.

U julu, zvaničnici Jokohame primili su anonimni mejl o sumnjivim incidentima u bolnici: pocepanim uniformama medicinskih sestara, flaširanim pićima u koja je dodat izbeljivač i nestalim kartonima pacijenata.

Menadžer gradskog odeljenja za zdravstvene poslove Tecuo Hama rekao je da su zvaničnici smatrali da su u pitanju unutrašnji slučajevi uznemiravanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track