(VIDEO,FOTO) ONI SU BILI NAJVEĆA GLAVOBOLJA ZA AMERIKANCE: Pojedinci na koje su slali čitavu vojsku
Foto: Printscreen Youtube

Begunci

(VIDEO,FOTO) ONI SU BILI NAJVEĆA GLAVOBOLJA ZA AMERIKANCE: Pojedinci na koje su slali čitavu vojsku

Planeta -

Američki specijalci trenirali su bolivijske regrute kako bi ulovili Čea, a ubili su ga 9. oktobra 1967. godine. Ovo su još neki slučajevi kada je američka vojska krenula u lov za pojedincem.

Na današnji dan američka CIA je odlučila da pogubi Ernesta Če Gevaru, argentinsko-kubanskog revolucionara. Poznati argentinski revolucionar i ikona sa majica svih mladih studenata širom zapadnog sveta, bio je veliki trn u oku Amerikanaca jer je pokušavao da stvori nekoliko sledećih Vijetnama u Latinskoj Americi, prema Miču Veisu, autoru knjige "Lovljenje Čea". Američki specijalci trenirali su bolivijske vojnike da bi ulovili Čea, da bi ga konačno ubili 9. oktobra 1967. godine.

Njegova smrt izazvala je burne reakcije u svetu - za vrijeme studentskih pokreta šezdesetih smatran je uzornim revolucionarom, a na Kubi i danas ima status nacionalnog junaka slično kao i među raznim drugim latinoameričkim levičarskim pokretima.Osim smaknuća Če Guevare, ovo je još sedam slučajeva kada je američka vojska krenula u lov za pojedincem, što je iscrpilo kao da se borila protiv čitave vojske:

1. Pančo ViljaU možda čak i u najpoznatijoj poteri u američkoj vojnoj istoriji, general Džon Peršing, vodio je "kaznenu ekspediciju" u potrazi za Pančom Viljom i njegovim ljudima, nakon što je dotični upao u Kolumbus, u Novom Meksiku, i ubio 18 Amerikanaca.

Ekspedicija je ušla 500 km u Meksiko, i lovila Vilju od 15. marta 1916. godine do 12. januara 1917. godine. Iako su uspešno "razorili" Pančovu ekipu, njega nisu nikada ulovili.

2. Japanski admiral Isoroku Jamamoto14. aprila 1943. godine, "razbijači" kodova američke mornarice saznali su da će osoba koja je stajala iza napada na Perl Harbor, admiral Isoroku Jamamoto, ići u inspekciju baza na Salomonskim ostrvima, i da će slediti putanju leta koja će biti dostupna američkim vojnim avijatičarima.

Po nalogu predsednika Frenklina Ruzvelta, 18 letelica je 18. aprila uspešno poletelo. Oborili su dva bombardera koja su trebala da voze admirala, ali je njegova pratnja preživela let. Sledećeg dana su japanske spasilačke službe pronašle Jamamotovo telo.

3. DžeronimoDžeronimo je već bio jedan od najstrašnijih indijanskih vođa kad je nateran na život u rezervatu u Arizoni, 1877. godine. Nekoliko puta je bežao iz rezervata, sve dok njegov beg u maju 1885. godine nije propraćen serijom racija na obližnjim farmama.

Vojska je poslala 5.000 vojnika u potragu za njim, ali tokom tri meseca traganja, nisu uspeli da ga pronađu. Na kraju se Džeronimo sam predao Amerikancima kako bi mogao opet da vidi svoju porodicu na Floridi.

4. Manuel Antonio NorijegaPrvo je američka vojna invazija, 20. decembra 1989. godine, oslabila panamske obrambene snage i blokirala Norijegin glavni put za beg. Iako nije uspela da ulovi i samog Norijegu.

Potera se nastavila i trajala je do Badnjeg dana kad je panamski diktator zatražio azil od vatikanske ambasade. Nakon dogovora s papom, rečeno mu je da mu Vatikan ne može pružiti politički azil niti garantovati za njegovu sigurnost s obzirom da su demonstranti u međuvremenu okružili ambasadu. Norijega se predao Amerikancima 2. januara 1970. godine.

5. Mohamed Farah AididAidid je bio komandant koji je kontrolisao najjaču somalijsku miliciju tokom UN-ove operacije "Povratak nade". Amerikanci su podupirali misiju izgradnje nacije koja je ubrzo postala krvava. Kako bi se osigurala misija, bilo je nužno uloviti Aididija.

Prvi pokušaj hapšenja Aididija propao je 17. juna 1993. godine. Amerikanci su poslali novu jedinicu i pomoć 28. avgusta iste godine, kao i još jednu 3. oktobra. Uhvatili su mnogo Aididijevih poručnika, ali američke žrtve su učinile poteru prekrvavom za SAD. UN je zato 16. novembra doneo rezoluciju prema kojoj je započelo primirje, pa je Aidid mogao mirno da nastavi da vlada.

6. Sadam HuseinPotraga za ovim zloglasnim diktatorom počela je pre pada Bagdada 9. aprila 2003. godine, ali Sadam Husein je mesecima bio kao duh, pa ga je bilo nemoguće naći.

Sadam Husein, Foto Profimedia
Sadam Husein, Foto Profimedia

Kada su ga konačno američki vojnici locirali, pokazalo se da se nije sakrivao na tajnom mestu, pa čak niti u dobro opremljenom bunkeru, nego je bio u malenoj rupi blizu Tikrita, gde je sakrio 750.000 dolara, kalašnjikov i čokoladu.

7. Osama bin LadenNajsvežija pridošlica na listi, Osama bin Laden, mozak je koji je stojao iza Al Kaide i terorističkih napada 11. septembra.

Prvobitna operacija kojom je planirano njegovo ubistvo u pećinama na planini Tora Bora, propala je, ali je konačno nađen u Pakistanu, pa su ga tamok ubili američki specijalci.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track