Matijas Rust, četvrt veka od sletanja na Crveni trg
Foto: KURIR

Cesnom pred Kremlj

Matijas Rust, četvrt veka od sletanja na Crveni trg

Planeta -
Hteo sam da ostavim poruku čovečanstvu i to sam i učinio, kaže Nemac

MOSKVA - Nemac Matijas Rust, koji je iznenadio svet i svojim avionom sleteo na dva koraka od Kremlja pre 25 godina, rekao je da je ponosan što je uticao "na ubrzavanje" reformi u SSSR, piše ruska štampa.

Rust (43) je podsetio da je hteo da učini prvi korak u skidanju gvozedene zavese i završetku hladnog rata, navodi list Komsomolskaja pravda.

"Hteo sam da ostavim poruku čovečanstvu i to sam i učinio", rekao je Rust.

Tada 18-godišnjak, 28. maja 1987. godine, Rust je sleteo cesnom 172 kod crkve Vasilija Blaženog, na Crvenom trgu, na dva koraka od Kremlja. Pre toga je nadletao Kremlj i tražio mesto gde bi tamo mogao da sleti.

Tim gestom, Rust danas tvrdi, želeo je da ohrabri reforme koje je 1985. godine najavio sovjetski lider Mihail Gorbačov u ime Perestrojke."Želeo sam da aktivno učestvujem s Perestrojkom i nadao sam se da će Gorbačov to dozvoliti, ali mislim da sam sve to malo ubrzao", rekao je Nemac.

Pošto je poleteo iz Finske, mladi nemački pilot je ilegalno prešao sovjetsku granicu, leteo je 800 kilometara sovjetskim vazdušnim prostorom pre nego što je sleteo na Crveni trg, gde je hiljade ljudi slavilo Dan pograničnih službi.

Rust je bio osuđen na četiri godine zatvora i oslobođen posle jedne godine. "Najvažnije je preneti poruku čovečanstvu i kad se sad setim, mislim da sam u tome uspeo, jer sam učinio nešto što niko nije učinio", rekao je on i dodao da sad ne bi imao hrabrosti da to učini."Za tako nešto, treba da imaš 20 godina manje i da se ničega ne bojiš", dodao je on, Rust sada radi kao analitičar u jednoj švajcarskoj finansijskoj kompaniji, a pre toga je živeo igrajući poker.

http://www.youtube.com/watch?v=9TXIGfL2iFw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track