ČLAN RUSKOG GENERALŠTABA: Nadmoć SAD u protivraketnoj odbrani imaće nesagledive posledice!
Foto: Profimedia

Viktor Poznihir upozorava

ČLAN RUSKOG GENERALŠTABA: Nadmoć SAD u protivraketnoj odbrani imaće nesagledive posledice!

Planeta -

Vašington namerava da preko protivraketnih sistema odbrane osigura nadmoć nad strateškim naoružanjem Rusije i Kine što može dovesti do nesagledivih posledica, izjavio je zamenik načelnika operativne uprave ruskog Generalštaba Viktor Poznihir.

"Rusija je prinuđena da preduzme adekvatne mere kako protivraketni sistemi SAD ne bi uticali na balans strateškog naoružanja", rekao je Poznihir.

On je ocenio da su vojni stručnjaci Rusije i Kine istog mišljenja kada je reč o nameni protivraketnog sistema SAD i dodao da se trenutno radi na zajedničkom projektu kako bi se minimalizovali gubici u sferi bezbednosti obeju zemalja.

"Ove godine smo već organizovali zajedničke rusko-kineske vojne vežbe kada je reč o protivraketnoj zaštiti. Uvežbavali su se različiti manevri zajedničke operacije u slučaju raketnog napada u blizini granica Rusije. Slične vežbe biće organizovane i naredne godine“, istakao je Poznihir.

Pored toga, naglasio je on, SAD u bazi u Rumuniji i Poljskoj koriste komplekse Mk-41, koji su u stanju da ispaljuju rakete dalekog dometa tipa „tomahavk“, što nije u skladu sa Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa.

Poznihir je precizirao da taj sporazum zabranjuje razmeštanje kopnenih kompleksa koji bi mogli da ispaljuju rakete sa dometom od preko 500 kilometara, dok je domet „tomahavka“ oko 2.500 kilometara. Govoreći o razmeštanju protivraketnog kompleksa u Južnoj Koreji, on je istakao da na taj način SAD prete Kini.

"Ko može da garantuje da umesto kompleksa THAAD u Južnoj Koreji neće biti postavljen ’Egis ašor‘, nalik onima u Poljskoj i Rumuniji? U tom slučaju, meta napada bi mogla da bude i teritorija Kine“, upozorio je Poznihir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track