(VIDEO) HAPSE DECU ZBOG VIKANJA I PODRIGIVANJA U ŠKOLI: I zatvaraju ih sa pravim kriminalcima
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Pravosudni sistem

(VIDEO) HAPSE DECU ZBOG VIKANJA I PODRIGIVANJA U ŠKOLI: I zatvaraju ih sa pravim kriminalcima

Planeta -

Svake godine oko 1.200 učenika u Južnoj Karolini završi u pritvoru ili na sudu zbog ometanja nastave. Neki su uhapšeni zbog vikanja, neki zbog psovanja, a neki zbog guranja u hodniku škole.

Državni zakoni Južne Karoline kažu da je protivzakonito na bilo koji način i na bilo kom mestu ometati učenike ili učitelje, a zabranjeno je i neugodno ponašanje. Sa takvim optužbama susretala su se i deca od 7 godina, piše Atlantik. Kazne mogu biti do 90 dana zatvora ili 1.000 dolara novčane kazne.

Najmanje 22 savezne države ili gradova imaju zakone protiv remećenja nastave u školi. Južna Dakota zabranjuje "hvalisanje", Arkanzas zabranjuje "naporno ponašanje". Savezna država Mejn zabranjuje prekidanje učitelja, naprimer glasnim pričanjem, inače je kazna do 500 dolara.

Nakon duge i opsežne istrage, Atlantik pretpostavlja da SAD beleži više od 10.000 slučajeva remećenja nastave. Teško je saznati kako je koji slučaj završio, najviše zbog zakona koji štite identitet maloletnika, ali i zato što neke institucije jednostavno ne žele da daju informacije o takvim prekršajima.

Veliki problem je i što svaki sudija na različit način intepretira zakon. Naprimer, jedan učenik u Alabami osuđen je zbog remećenja nastave zato što je direktor morao da priča sa njim zbog lošeg ponašanja. Viši sud je poništio tu odluku zato što je deo posla direktora razgovor sa problematičnim učenicima.

Ovog leta u Nju Meksiku učenik je uhvaćen i privezan lisicama zato što je nekoliko puta podrignuo na času fizičkog. Najviši sud presudio je da: "Podrigivanje, smejanje i virenje u učionicu remeti tok učeničkih aktivnosti i time je napravio nered u okolini predviđenoj za učenje". To je sudska odluka koja više pristaje nekom satiričnom časopisu nego američkom sudstvu.

Međutim, nosi pečat i potpis sudije, napisana je na 94 stranice i ima pravnu snagu. Dečak je tada imao 13 godina, ali je završio u pritvoru kao i svi ostali zločinci. Njegova majka je tvrdila da je policija preterala kada su ga uhapsili, ali sudstvo nije imalo razumevanje. Suspenziju mora da odradi, piše britanski Gardijan.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja