(VIDEO) ONA JE NAPRAVILA REVOLUCIJU U SIRIJI: Postala je prvi ženski policajac i sve zaprepastila
Foto: Zainab Ali

Borac

(VIDEO) ONA JE NAPRAVILA REVOLUCIJU U SIRIJI: Postala je prvi ženski policajac i sve zaprepastila

Planeta -

Zainab Ali je bila prva Arapkinja koja se pridružila policiji Asaiša u severnom sirijskm gradu Manbij a njen korak bez presedana se smatra revolucionarnim u ovoj konzervativnoj zajednici.

Ali kaže da se pridružio snagama Asaiša kako bi se borila protiv lokalne arapske tradicije, koja žene želi da ograniči na jednu ulogu, a to su poslovi u zatvorenom prostoru."Bila sam ponosan što sam se pridružila snagama Asaiša, posebno nakon što sam pretrpela dosta represije u privatnom životu. Kao deo tih snaga pruža mi se mogućnost da zaštitim druge žene u društvu i borim se za njihova prava", ispričala je Alijeva.

"Pre oslobađanja Manbija, žene su bile veoma potlačene. Međutim, sada su ženska prava prioritet za lokalnu administraciju", dodaje Ali.

Više od 50 žena se pridružilo nedavno uspostavljenim snagama Asaiša u Manbiju a interesovanje za ovaj posao je u porastu.

"Sada imamo više jednakosti između muškaraca i žena. To je bio naš glavni zahtev", ispričala je Fatima Kalaf, saobraćajna policajka Manbija.

Inače, u lokalnoj policijskoj stanici žene se nalaze na različitim pozicijama. Neke se bave nadzorom, neke sprovođenjem istraga a neke čak i demontažom eksploziva koji je ostavila Islamske države (ISIS).

"Pod ID-om žene u Manbiju su patile. Mi smo imale samo neka osnovna prava. Žene su morale da ostanu u zatvorenom prostoru. Sada je situacija potpuno drugačija. Svaka žena ima pravo da kritikuje i aktivno učestvuju u društvu", ispričala je Fatima.

(VIDEO) KURDSKE RATNICE KRENULE NA TURKE: Odbranićemo našu teritoriju!

(VIDEO) HOROR U SIRIJSKOJ PUSTINJI: Džihadisti držali žene u tamnicama pod zemljom

(ARA News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track