Radioaktivne tune doplivale iz Japana

Kalifornija

Radioaktivne tune doplivale iz Japana

Planeta -
Otkriven umeren nivo cezijuma 134 i cezijuma 137 na 15 tuna u blizini američke obale

NJUJORK - Plavorepa tuna mogla je da prenese preko Pacifika radioaktivne elemente iz japanske nuklearne elektrane Fukušima, koja je oštećena u cunamiju prošle godine, do Kalifornije, pokazala je najnovija studija naučnika sa Stoni Bruk univerziteta u Njujorku.

Istraživači su otkrili "umerene nivoe" dve radioaktivne supstance (cezijum - 134 i cezijum -137) na 15 tuna, koje su uhvaćene u blizini obala San Dijega u Kaliforniji u avgustu 2011. godine, navodi se u studiji koja je juče objavljena na sajtu Nacionalne akademije nauka (PNAS).

"Ova otkrića pokazuju da pacifička plavorepa tuna može brzo da transportuje radioaktivne supstance iz Japana na udaljeno mesto, a to ukazuje na transportni značaj migracionih životinja", navodi se u studiji.

Razorni zemljotres i cunami pogodili su 11. marta prošle godine Japan, a kao poslednica zemljotresa došlo je do hidroenergetske eksplozije u nuklearnoj elektrani Fukušima zbog kvara na sistemu za hlađenje.

Radioaktivni materijal se proširio u vazduh, zemlju i more oko nuklearne elektrane, a desetine hiljada ljudi bilo je evakuisano iz svojih domova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track