(VIDEO) Porinut USS Zumvalt, najveći nevidljivi razarač Američke mornarice!
Foto: Printscreen Youtube

najnapredniji ratni brod

(VIDEO) Porinut USS Zumvalt, najveći nevidljivi razarač Američke mornarice!

Planeta -

Američka mornarica u subotu je porinula novi, 'nevidljivi' ratni brod USS Zumvalt kog mornarica smatra tehnološki najnaprednijim ratnim brodom flote.

Brod je dugačak 185 metara, težak 15 000 tona, a najjeftinija verzija košta impresivnih 4.4 milijarde dolara. Njegov oblik i izgled smanjuje vidljivost na neprijateljskim radarima.

"Ovaj brod pravi je primer poboljšanja operativne stabilnosti i američke strateške prednosti", izjavio je Rej Mabus, sekretar Američke mornarice u izjavi za medije.

Za ovaj visoko-automatizovani razarač potrebna je posada od samo 147 ljudi, a novi razarač će imati vrlo širok spektar oružja kao što su krstareće i protivpodmorničke rakete. Mornarica je ponosna na njegov integrirani elektroenergetski pogon koji je jačine oko 78 megavati koliko iznosi i snaga na nosaču aviona na nuklearni pogon.

Prema pisanju Američke mornarice, novi elektroenergetski sistem Zumvalta je toliko snažan da bi mogao ispostaviti struju manjem gradu. Brod je dobio ime po admiralu Elmu R. Zumwaltu ml. koji je služio u Američkoj mornarici više od tri decenije, a preminuo je 2000. godine.

"Ovaj razarač, kao i ostali u floti, itekako projektuje svoju snagu širom sveta", izjavio je Mabus te dodao da su razarači klase Zumvalt puno veći od današnjih razarača i imaju puno veću rampu za uzletanje i sletanje helikopštera i mornarnaričkih aviona JSF (F-35B), MV-22 Osprej, i bespilotnih letilica.

Nakon porinuća u Baltimoru u državi Merilend, brod će isploviti i usidriti se u San Dijegu, u Kaliforniji. Njegov izgled nije jedina futuristička stvar, naime kapetan se zove kao i kapetan iz filmova naučne fantastike "Zvezdane staze" - Džejm Kirk.

(Foks Njuz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja