Najnovije vesti

ČISTKA I DALJE TRAJE: Otpušteno još 10.000 državnih službenika zbog organizovanja puča u Turskoj
Foto: Reuters

Još nije gotovo

ČISTKA I DALJE TRAJE: Otpušteno još 10.000 državnih službenika zbog organizovanja puča u Turskoj

Planeta

Turske vlasti su otpustile još 10.000 državnih službenika zbog njihove navodne povezanosti sa muslimanskim vođom Fetulahom Gulenom, koji živi u SAD, a zvanična Ankara ga optužuje da je organizator neuspelog pokušaja vojnog puča u julu.

Među otpuštenima, koji su ostali bez posla novim vanrednim ukazom objavljenim u sinoć turskom Službenom glasniku, ima veliki broj akademika, nastavnika i zdravstvenih radnika, preneo je Rojters.

Pored toga, istim ukazom je ugašeno 15 medija, od kojih je velika većina izveštavala sa jugoistoka zemlje, gde većinu stanovnika čine Kurdi.

Takođe su ukinuti izbori za rektore univerziteta u Turskoj, pa će umesto toga predsednik države Redžep Tajip Erdogan direktno imenovati rektore između kandidata koje nominuje Visoki obrazovni odbor (YOK).

U Turskoj je nakon pokušaja puča sredinom jula uhapšeno više od 37.000 ljudi i već pre najnovijeg ukaza otpušteno ili suspendovano 100.000 državnih službenika, sudija, tužilaca, policajaca i drugih.

Vlasti ističu da jeto bilo neophodno kako bi se iz državnih organa i sa ključnih pozicija u državi isterale sve pristalice Gulena.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...