POLA RUSIJE UBEĐENO U IZBIJANJE TREĆEG SVETSKOG RATA: Većina ne veruje u dogovor sa Zapadom
Foto: Rojters

Ankete

POLA RUSIJE UBEĐENO U IZBIJANJE TREĆEG SVETSKOG RATA: Većina ne veruje u dogovor sa Zapadom

Planeta -

Skoro polovina svih ispitanika u nedavnoj anketi ruskog javnog mnjenja strahuje da bi pogoršanje odnosa između Rusije i Zapada izazvano aktuelnom krizom u Siriji moglo da se razvije u globalni vojni sukob.

Udeo onih koji vide veoma veliku verovatnoću za izbijanje III svetskog rata u bliskoj budućnosti iznosi čak 48 odsto dok onih koji smatraju da je ona mala ima 42 odsto, pokazalo je istraživanje centra Levada. Preostalih 10 odsto ispitanika je reklo da ne može da da jednostavan odgovor na pitanje.

Kada su istraživači upitali građane da li smatraju da je moguće da Rusija i Zapad na kraju nađu obostrano prihvatljivo rešenje za krizu, 35 odsto je odgovorilo da je ovaj scenario verovatan ili vrlo verovatan. Trideset devet procenata vidi verovatnoću takvog ishoda kao malu ili veoma malu a 26 odsto je nije moglo da odgovori na pitanje.

Nešto više od polovine, 52 odsto, Rusa je reklo da odobrava učešće svoje zemlje u sirijskom sukobu a 26 odsto je reklo da ima negativan ili veoma negativan stav prema ovome. Manje od četvrtine, tačnije 23 odsto, nije imalo mišljenje o toj temi.

Nivo svesti o situaciji u Siriji i ruskim vazdušnim operacijama protiv Islamske države prilično je visok. Osamnaest procenata je reklo da vrlo pažljivo prati dešavanja u Siriji a 64 odsto da delimično poznaje materiju. Samo 17 odsto nisu bili zainteresovani za vesti iz Sirije.

Slična anketa sprovedena pre godinu dana od strane nezavisnog Levada centra pokazala da više od 70 odsto ruskih građana podržava vazdušne napade protiv ID u Siriji, a skoro polovina njih su se složili da je pravo Rusije da podržava vladu Sirije demokratski izabranog predsednika Bašara Asada.

Druga anketa sprovedena ranije ovog meseca od strane državnog istraživačkog centra VTSIOM pokazala je da 73 odsto Rusa veruje da je zapadna kritika borbe protiv terorizma Ratnog vazduhoplovstva u Alepu, u Siriji, neosnovana i predrasuda. Samo 6 procenata je reklo da navodi i malverzacije o delu ruske vojske imaju neku osnovu u realnosti.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track