(VIDEO) VODI SE KRVAVA BITKA ZA MOSUL: Turska doprema tenkove i borna vozila blizu iračke granice!
Foto: Youtube

Bori se za svaki pedalj

(VIDEO) VODI SE KRVAVA BITKA ZA MOSUL: Turska doprema tenkove i borna vozila blizu iračke granice!

Planeta -

Počelo je! Iračke snage vode žestoku borbu u Mosulu sa džihadistima Islamske države koji pružaju silovit otpor. Borbe se vode za svaki pedalj zemlje.

Irački premijer haider al Abadi upozorio je Islamsku državu da priznaju poraz ili da se suoče sa smrću. "Nemaju izbora. Ili će se predati, ili će umreti", rekao je on.

Prema poslednjim informacijama iračke snage zauzele su sedište državne televizije u Mosulu. Takođe, turske snage dopremaju tenkove i borbena vozila blizu iračke granice.

Podsetimo, ovo je prvi put da su državne trupe ušle u taj grad posle dvonedeljnih borbi u okolnim oblastima s ciljem da odatle isteraju ekstremiste.

Oko 50.000 iračkih vojnika, kurdskih boraca, uključeni su u ofanzivu kojoj je cilj zauzimanje Mosula koji predstavlja najjače utvrđenje Islamske države i srce samoproglašenpog Kalifata.

Proiranske iračke šiitske milicije pridružile su se borbama u subotu, s ciljem da preseku put snabdevanja Islamske države od Mosula do Rake, glavnog uporišta Islamske države u Siriji.

Pre ratne operacije koja je počela 17. oktobra procene su bile da se u gradu nalazi između 3.000 i 5.000 militanata, zajedno sa milion i po civila.

Do sada je više od 17.900 žitelja Mosula napustilo grad, a prema najgorem mogućem scenariju još 700.000 bi moglo da ode iz Mosula.

Bitka za Mosul, mogla bi da postane jedna od najžešćih u nemirnoj deceniji koja je usledila nakon što je invazijom na čelu sa SAD svrgnut Sadam Husein 2003. godine.

Nova taktika?

Islamska država pokušala je da prebaci oko 25.000 civila iz jednog drugog grada u Mosul, a sumnja se da je namera bila da ih koristi kao ljudski štit u odbrani svojih pozicija.

Civili iz Hamama Al Alila, grada koji se nalazi južno od Mosula, ukrcani su u kamione i minibuseve u ranim jutarnjim satima ali se većina vratila pod paljbom patrole aviona, rekla je portparolka UN Ravina Šamdasani, prenosi Rojters.Neki autobusi su međutim stigli do Abusaifa, 15 kilometara severno od Hamama al-Alija,

Navodeći izveštaje sa terena, ona je rekla da su ekstremisti islamske države u subotu ubili 40 bivših članova iračkih bezbednosnih snaga u blizini Mosula i bacili njihova tela u Tigar.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track