(FOTO) Ekonomija Kalinjingrada u kolapsu: Gradonačelnik prodaje gradsku skupštinu
Foto: Profimedia

Put ka dnu

(FOTO) Ekonomija Kalinjingrada u kolapsu: Gradonačelnik prodaje gradsku skupštinu

Planeta -

Kako bi poboljšao situaciju, jedan kalinjingradski gradonačelnik odlučio se na neobičan potez

U ruskoj enklavi Kalinjingrad, smeštenoj između baltičkih država i Poljske, nekada je beležio brži privredni rast od većeg dela Ruske Federacije - blizina EU bila je dobra za poslovanje. Međutim, recesija ruske ekonomije i sankcije Zapada pogodili pogodili su Kalinjingrad daleko ječe nego ostale ruske gradove povezane direktno sa Moskvom, piše Newsweek.rs.Kako bi poboljšao situaciju, jedan kalinjingradski gradonačelnik odlučio se na neobičan potez - umesto da smanji budžet i poveća porez, Aleksej Zalivatski, gradonačelnik manjeg obalskog grada Jantarni, oglasio je prodaju zgrade gradske skupštine.

"Ne mogu i ne želim da pravim rezove u javnom sektoru", napisao je Zalivatski u fejsbuk post u kojem je objavio prodaju. Građevina će biti prodata na aukciji, a od novca će biti finansirane komunalne delatnosti."Nije šala. To je divna građevina u centru grada. Pozivamo ozbiljne investitore", napisao je Zalivatski.

Foto: Profimedia, Jantarni (Kalinjingradska oblast)
Foto: Profimedia, Jantarni (Kalinjingradska oblast)

Od kada je u aprilu Kalinjingradu ukinut privilegovan status Specijalne ekonomske zone (SEZ)", koji je omogućavao bescarinsku trgovinu sa EU, ekonomija enklave je gotovo potpuno stala, a Jantarni je samo jedan od gradova koji ispaštaju.Bila šala ili ne, Zalivatski je privukao pažnju ruskih i svetskih medija. Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Dobra strana krize EU: Povratak evropskih nacionalnih državaRuska oružja kakvim ih niste zamišljali: Dovoljno je naduvati ih (VIDEO)Izbeglička demokratija: Evo kako se živi u samoupravnoj kurdskoj enklavi u Grčkoj (FOTO, VIDEO)"Ovo je pravi grob Isusa" : Neobično japansko predanje o životu Hrista (FOTO)Plesna kuga: Ovaj grad se umalo ubio plesom, ali bukvalno (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track