Najnovije vesti

PREOKRET U BICI ZA MOSUL: Džihadisti prisilili iračke snage na povlačenje
Foto: Reuters

ŽESTOKE BORBE

PREOKRET U BICI ZA MOSUL: Džihadisti prisilili iračke snage na povlačenje

Planeta
17:54h

Iračke elitne jedinice ušle  suočile su se danas sa žestokim otporom džihadista u Mosulu, gradu koji je bio više od dve godine pod kontrolom Islamske države.

Oni su danas prvi put ušli u ulice jedne četvrti na istoku Mosula ali ih je "silovit otpor" pripadnika Islamske države (ID) prisilio na delimično povlačenje.

Vojni zvaničnik izjavio je novinarki Frans presa da su elitne protivterorističke snage ušle u Al-Karamu s oklopnim vozilima i buldožerima pod neprekidnom vatrom džihadista koji su postavili prepreke i bombe na ulice.

Ali, neka oklopna vozila povukla su se posle nekoliko sati.

"Nismo očekivali takav otpor, džihadisti su blokirali sve puteve", rekao je neimenovani oficir elitnih snaga.

"Džihadisti su jako brojni. Bilo je bolje da se povučemo i razradimo novi plan", rekao je dok vojni zvaničnici razmatraju novi proboj u Mosul.

Pokušaj ulaska u Mosul, prvi od početka ofanzive za zauzimanje drugog najvećeg iračkog grada 17. oktobra, ostvario je "mosulski odred" elitnih jedinica, poslednjih iračkih snaga koje su napustile grad u jun 2014. u kratkoj ofanzivi džihadista.

"Prve snage koje su ušle u Mosul odmah su naišle na silovit otpor ID", rekao je Muntatar Salem, zapovednik elitnih jedinica.

(Tanjug/ Net.hr)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...