NORVEŽANI UKINULI SLUŽBENU RELIGIJU U ZEMLJI: Prekinuta tradicija stara više od 1.000 godina
Foto: AP 3 Apr 2013

Neočekivana odluka

NORVEŽANI UKINULI SLUŽBENU RELIGIJU U ZEMLJI: Prekinuta tradicija stara više od 1.000 godina

Planeta -

Istorijska odluka norveških vlasti pomalo je šokirala tamošnju javnost. Naime, parlament je jednoglasno odlučio da potpuno razdvoji crkvenu i državnu vlast i ukine službenu religiju u zemlji.

Parlamentarna komisija predstavila je juče izveštaj u kom se nalazi jednoglasna preporuka za uvođenjem ustavnog amandmana kojim će se konačno prekinuti hiljadugodišnja tradicija crkve u Norveškoj i oslabiti međusobni uticaj državne i crkvene vlasti, javlja Toronto Sun.

Svih 169 članova sedam stranaka u parlamentu, uključujući 10 zastupnika Hrišćanske demokratske stranke i 30 zastupnika Konzervativne stranke, podržali su potez vlade, javlja norveška državna televizija.

Vlada više neće imenovati ministra crkve niti će biti odgovorna za imenovanje nadbiskupa i biskupa. Umesto toga, u zemlji će se od sada sve religije tretirati kao jednako vredne.

"Država se više neće uključivati u verske aktivnosti, osim u pružanje podrške svim religijskim zajednicama u zemlji", prenosi NRK.

Norveška crkva osnovana je nakon 1536. godine i službeno se zove Luteranska državna crkva.

79.4 odsto vernika u Norveškoj izjašnjavaju se kao luteranci, dok protestanata i katolika ima oko 2 odsto. S obzirom da je prema prethodnoj praksi norveški kralj ujedno bio i vrhovni poglavar državne crkve, ovaj potez predstavlja veliki preokret u zemlji. Prihvatanje amandmana i njihova implementacija u Ustav očekuju se u ponedeljak.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja