HILARI I BIL ODOŠE U ISTORIJU: Klintonovi zbrisani sa političke scene!
Foto: Reuters 9 11 2016

AMERIMA PUN KUFER POLITIČKIH DINASTIJA

HILARI I BIL ODOŠE U ISTORIJU: Klintonovi zbrisani sa političke scene!

Planeta -

Posle poraza Hilari Klinton na predsedničkim izborima postalo je jasno da su Amerikanci siti velikih političkih dinastija.

Porodica Kenedi jedinog svoga potencijalnog naslednika izgubila je kada je Džon Kenedi mlađi 1999. poginuo u avionskoj nedsreći, a u februaruove godine neslavno je završio i Džeb Buš, mlađi sin i brat bivših predsednika iz te porodice.

Tada je štampa pisala da su se njegovoj političkoj propasti veselili Amerikanci svih političkih opredeljenja. On je odustao od trke u predizborima za republikansku nominaciju nakon što je potrošio 160 miliona dolara i bez ijedne pobede.

Od 1988. godine u SAD nije bilo izbora na kojima nije dominirao neko iz oporodice Buš i Klinton. Nije li to kod Amerikanaca stvorilo iluziju da se politička scena pretvorila u svojevrsni monarhistički poligon na kojem nema previše mesta za istinsku demokratiju. Nakon Trampove pobede jasno je da je bilo mnogo onih koji su bili siti političkih dinastija. A stvorila se i kritična masa onih koji su u Trampu videli kandidata koji krši sve duboko zacrtane političke norme okrećući se protiv političkog establišmenta čije su predstavnici Klintonovi.

Veza njih dvoje započela je pre leta 1971. godine, u doba kada su oboje bili studenti prava na uglednom Univerzitetuu Jejl. Već tada Hilari Rodam bila je osoba s jasno formiranim političkim ciljevima, žena velikih ambicija, još od najranijeg detinjstva tokom kog se redovno takmičila za učeničke funkcije u školama koje je pohađala.

Odgajana je u konzervativnoj porodici koja je uvek bila na strani republikanaca pa je i ona u ranoj mladosti stajala uz tu političku opciju koju je napustila 1968., kada je shvatila da nikako ne može biti u stranci kojoj je na čelu Ričard Nikson.

Kako je politika ispunjavala većinu njenog univerzuma, jedan od logičnih poteza bilo je pristupanje Demokratskoj stranci. Nakon doktorata njena politička i advokatska karijera krenule su vrtoglavo da se penju, i to u tolikoj meri da je 1973. godine odbila da se uda za Klintona jer nije bila sigurna želi li da on postane deo njenog profesionalnog života.

Na kraju se ipak udala za njega, ali je i svojoj i njegovoj porodici jasno rekla da ne želi da menja prezime kako je u profesionalnoj sferi ne bi povezivali sa suprugom. Prezime Klinton počela je da koristiti desetak godina kasnije, i to samo zato da ne bi Bilu nanela štetu na izborima za guvernera Arkanzasa.

Iako je on bio guverner Arkanzasa 12 godina, njegovi politički apetiti bili su vrlo skromni u odnosu na one koje je imala Hilari. Njena energija bila je neiscrpna, a apetit za uspehom i moći nezajažljivi. Toliko da su o njoj pisali kao o Ledi Magbet iz Litl Roka.

Uvek je bila prva u nečemu – prva prva dama s doktoratom i kancelarijom u Beloj kući, prva senatorka Njujorka i još mnogo toga. Neki komentatori čak su je nazivali predsednikom u seni i osobom koja je u dva Bilova mandata donosila sve političke odluke. Činjenica da je uspešno prevladala sve ljubavne skandale svog supruga, od Litl Roka do Bele kuće, govori o tome da je ovo pravi politički brak koji ništa nije uspelo da razori zato što je ona tako odlučila.

Više od 40 godina ona je velika miljenica vrhuške Demokratske stranke koja je u svakoj prilici stajala iza nje, što joj je uveliko pomoglo da nedotaknuta izađe iz svih skandala i afera koji su se oko nje neprestano pleli.Jasno je da će poraz na izborima za nju biti velika prekretnica, i to upravo zbog činjenice da je stigla do vrha i postigla svoj maksimum. Iako će poraz staviti tačku na njenu aktivnu političku karijeru i jednom zauvek dinastiju Klinton izbaciti s političke scene, ona se verojatno neće zaustaviti.(večernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track