(VIDEO) PUTINOV PR NAJAVIO SARADNJU SA TRAMPOM: Samo razgovori bez sukoba će moći da reše probleme
Foto: AP

Saradnja u najavi

(VIDEO) PUTINOV PR NAJAVIO SARADNJU SA TRAMPOM: Samo razgovori bez sukoba će moći da reše probleme

Planeta -

Ukoliko predsednik Rusije Vladimir Putin i novoizabrani predsednik Amerike Donald Tramp budu imali političku volju da razgovaraju bez korišćenja jezika sankcija, postoji šansa da se problemi reše, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Niko ne očekuje da će se odnosi Moskve i Vašingtona poboljšati za nekoliko sedmica, na našim plećima je teret nesuglasica. Ipak, ako naša dva lidera, imam u vidu aktuelnog predsednika Rusije Putina i novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, budu dovoljno mudri, budu imali političku volju da razgovaraju jedan sa drugim kako bi pokušali da reše probleme, ne kroz konfrontaciju, ne uz pomoć korišćenja, recimo, jezika sankcija ili drugih nelogičnih stvari koje nose štetu obema stranama, tada ćemo imati šansu da, u krajnjoj meri, razgovaramo i pokušamo da konstruktivno rešimo probleme“, rekao je Peskov.

U intervjuu za Si-En-En internešenel portparol ruskog predsednika je istakao da su rezultati predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama prilično neočekivani i za samu Moskvu i dodao da je Vladimir Putin činio sve kako bi se odnosio neutralno prema izbornoj kampanji u SAD. Peskov je naglasio da Kremlj nije inicirao nikakve zvanične kontakte sa Trampovim izbornim timom.

„Ruski eksperti su u stalnom kontaktu sa svojim partnerima. To su eksperti za rusko-američke odnose, politikolozi. To je obična razmena mišljenja. Među tim ljudima može biti i onih koji su povezani sa Trampovim timom. Želim, međutim, da ponovim da ne možemo govoriti ni o kakvim zvaničnim kontaktima koje je inicirao Kremlj, nismo imali nikakve zvanične kontakte“, rekao je Peskov.

Portparol ruskog predsednika je, takođe, istakao da će Vladimir Putin nastaviti da sarađuje sa aktuelnom američkom administracijom u vezi sa Sirijom, jer nema vremena da se čeka dva meseca na dolazak nove vlasti u SAD.

„Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije nastaviće da ispunjavaju svoje obaveze kada je reč o podršci sirijskoj armiji u borbi protiv terorizma“, dodao je Peskov.

Prema njegovim rečima, Moskva očekuje istinsku saradnju sa Vašingtonom u Siriji, umesto obične razmene informacija, nakon smene administracije u SAD, Komentarišući reči Donalda Trampa o sporazumu sa Iranom, Peskov je istakao da Rusija očekuje od međunarodnih partnera da ispune obaveze koje su preuzeli.

„Rusija želi da bude konstruktivna. Rusija je spremna da uzme u obzir zabrinutost partnera, ali, naravno, imamo pravo da od partnera očekujemo da i oni uzmu u obzir našu zabrinutost. Partneri i dalje imaju međunarodne obaveze. Rusija je veoma odgovoran međunarodni igrač u tom smislu, ali istovremeno insistira na tome da naši partneri ispunjavaju svoje obaveze“, istakao je Peskov.

Tramp je u više navrata kritikovao sporazum s Iranom, na osnovu kojeg Teheran garantuje mirni karakter svog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track