(VIDEO) KONAČNO OTKRIVENO: 8 stvari koje Trampa povezuju sa Rusijom i Putinom!
Foto: Fonet, Reuters

Ima neka tajna veza

(VIDEO) KONAČNO OTKRIVENO: 8 stvari koje Trampa povezuju sa Rusijom i Putinom!

Planeta -

Veze Trampa s Rusijom aktivno su tražene tokom kampanje, a Rusija je u njegovoj predizbornoj retorici imala posebno mesto: Rekao je da bi mogao ukinuti sankcije, priznati Krim i “dobro se slagati sa Rusijom”. Tramp je sada postao predsednik i pitanje je – postoji li nekakva veza sa Rusijom ili ne?

1. Snovi o neboderima

Tramp je u Rusiju prvi put došao 1987. godine kako bi sa sovjetskom vladom i kompanijom Inturist razgovarao o projektu luksuznog hotela, ali biznis u SSSR nije funkcionisao. Zatim su tu bili planovi za luksuzno stanovanje i luksuzne hotele, poslovni centar, rekonstrukciju hotela “Moskva” i “Rosija”, prodaju licence brenda Tramp u Rusiji, gradnju najvećeg dečjeg zabavnog parka na svetu “Park čuda” i, na kraju, gradnju nebodera Tramp Tauer. Nijedan od projekata nije realizovan.

2. Takmičenje u lepoti

Tramp je u glavnom gradu Rusije održao takmičenje u lepoti “Miss Universe”. Tako je pokušao da namami Vladimira Putina uz pomoć devojaka iz 86 zemalja.

“Mislite li da će Putin doći na ‘Miss Universe’ u novembru u Moskvi? Bude li tako, hoće li on postati moj novi najbolji prijatelj?”, napisao je Tramp na Tviteru. Dobar plan, ali Putin ipak nije došao.

3. Savetnici

Na projektu “Donald Tramp – predsednik SAD” radio je tim u kojem se nalazilo nekoliko savetnika povezanih s Rusijom. Šef njegova izbornog štaba Pol Manafort pre je bio savetnik Viktora Janukoviča, a u oktobru 2016. napustio je Trampov štab. Drugi Trampov savetnik – Karter Pejdž – pre je sarađivao sa Gaspromom preko investicione banke Meril Linč. I on je morao da ode.

4. Rusi su najbolji kupci Trampovih nekretnina

“Vidimo da se sliva mnogo novca iz Rusije”, rekao je Trampov sin Donald Junior., dok je Trampov drugi sin Erik jednom izjavio da su “Rusi najbolji kupci nekretnina”.

5. Poređenje sa Gorbačovim

Česta su poređenja da je Tramp američki Mihail Gorbačov. Gorbačova i Trampa veže i događaj kada je Gorbačov nameravao da poseti Tramp Tauer, ali nije imao vremena. Tada su u zgradu poslali pobednika takmičenja Gorbačovljevih dvojnika i gledali kako radosni Tramp juri da dočeka lažnog političara u predvorju.

6. Ruski Kolumbo Zuraba Ceretelija

Tramp se zaneo idejom da na Menhetnu postavi spomenik Kristoferu Kolumbu veličine Kipa slobode. Zadatak je poverio ruskom vajaru Zurabu Cereteliju, ali projekat su odbili ne samo Njujork nego i nekoliko drugih američkih gradova, kao i Španija i zemlje Latinske Amerike. Cereteli je spomenik Kolumbu morao preraditi u spomenik Petru Velikom, koji je postavljen nedaleko od Tretjakovske galerije na Krimskom valu.

7. Film Leonida Gajdaja

Devedesetih je Donald Trump pomogao kultnom reditelju Leonidu Gajdaju da snimi svoj poslednji film – komediju “Vreme je dobro na Deribasovskoj, ili na Brajton Biču opet pada kiša”.

8. Trampova votka u Moskvi

Donald Tramp voli da nazove svojim imenom sve što dotakne. Nebodere, parfeme, donji veš i... votku. Tako je 2005. godine u saradnji sa kompanijom Drinks Americas pokrenuo vlastiti brend votke, a 2007. godine ju je doveo na “Sajam milionera” u Moskvu.

(Večernji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track