ONE SU HEROINE II SVETSKOG RATA: Nisu odavale tajne ni kada su im čupali nokte, bičovali ih i mučili
Foto: Printscreen YT

Najhrabrije špijunke

ONE SU HEROINE II SVETSKOG RATA: Nisu odavale tajne ni kada su im čupali nokte, bičovali ih i mučili

Planeta -

U Drugom svetskom ratu špijunaža je ponekad bila važnije oružje od direktne borbe, a špijunske operacije imale su ogromnu važnost za ishod rata jer je to bio jedan od najboljih načina prikupljanja informacija o neprijatelju, njegovim ciljevima, kretanju, tajnom oružju...

Upravo zato velikih pobeda u ratu ne bi bilo bez mreže od stotinak špijuna koji su se infiltrirali u neprijateljske redove i rizikujući svoj život izvukle mnoštvo informacija korisnih sa Saveznike.

Pokazalo se kako su u špijunskim radnjama žene često bolje nego muškarci - lakše su ih prihvatali u društvu, zavodile su svojom lepotom, a opet ostavljale utisak nevinosti - sve u svemu dokazale se su se boljima u igri pretvaranja. Jedan od preduslova špijunskog posla je spremnost žrtvovanja sopstvenog života za domovinu, a ove dame su to više puta činile.

Među top pet špijunki koje su služile u Drugom svetskom ratu spadaju Nansi Vejk kodnog imena "Beli miš", Violet Zabo kodnog imena "Luiz", Virdžina Hol kodnog imena "Dajen", Odeta Halovs kodnog imena "Liz" , pa Liz de Baisak, kodnog imena Odil.

Beli miš

Ova novinarka rođena na Novom Zelandu živela je u Marseju kada je započela invazija Francuske. Pridružila se pokretu otpora kao obaveštajka, ali zarobili su je Nemci. Zbog toga je dobila zadatak da radi na specijalnim operacijama. Poslata je natrag u Francusku, gde je imala zadatak da ubije i sabotira što više nacističkih snaga.

Foto: Printscreen YT
Foto: Printscreen YT

Jednom prilikom ubila stražara golim rukama.

Luiz

Bila je britanska obaveštajna oficirka rođena u Francuskoj, a posao joj je bio da dobavlja što više informacija o nacstima s okupiranih područja Evrope. Dva dana pre Dana D., Luiz su zarobili SS-ovci kod francuskog grada Limogesa. Oni su je ispitivali i mučili, zatim je deportovana u nemački koncentracioni logor Rejvensbruk gde je pogubljena.

Foto: YT
Foto: YT

Dajen

Bila je američka špijunka koja je delovala u sklopu britanskih obaveštajnih agencija. Nemci su joj dali nadimak "Artemis", a Gestapo je smatrao za najopasniju od svih savezničkih špijuna. U martu 1944. vratila se u okupiranu Francusku s lažnim dokumentima koji su joj dali idenitet Marsel Montanj. Prevarila je Gestapo i stupila u kontakt s pokretom otpora. Mapirala je zone za dostavu hrane iz Velike Britanije i pronalazila sigurne kuće.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Liz

Bila je obaveštajna oficirka Saveznika. Gestapo je privodio 14 puta i ispitivao i mučio u zatvoru Fresnes.Posle izlaska, leđa su joj bila trajno obeležena bičem, a iščupali su joj i nokte.

U dva navrata je osuđena na smrt na šta je Nemcima odgovorila: "Moraćete da se odlučite na temelju koje optužnice ćete me pogubiti jer mogu umreti samo jednom".

Na kraju je, bez da je odala ijednu informaciju, poslata u koncentracioni logor Rejvensbruk.

Odil

Bila je heroina specijalnih operacija tokom Drugog svetskog rata, a u oktobru 1942. bila je jedna od prvih ženskih agenata koja je padobranom sletela u okupiranu Francusku. Imala je ulogu kurira i veze mreže naučnika.

(Express.hr)

(VIDEO) CRVENA SONJA: Neverovatna priča o hrabroj ruskoj špijunki koja je ukrala atomsku bombu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track