ČESI ŽELE DA IVANA TRAMP BUDE AMBASADORKA: U predsedništvu kažu da je to sjajna ideja
Foto: Profimedia Jan 2014

Nova postavljenja

ČESI ŽELE DA IVANA TRAMP BUDE AMBASADORKA: U predsedništvu kažu da je to sjajna ideja

Planeta -

Prva supruga budućeg američkog predsednika Donalda Trampa, Čehinja Ivana Tramp izjavila je da će od svog bivšeg supruga tražiti da je postavi na mesto ambasadora u Češkoj jer zna jezik i svi je znaju, a portparol češkog predsednika ocenio je to sjajnom idejom.

"Predložiću da postanem ambasadorka u Češkoj. Odatle sam, češki je moj maternji jezik, svi me znaju. Poznata sam i u svetu ne samo u Americi. Napisala sam tri knjige, preveli su ih u 40 zemalja na 25 jezika", izjavila je bivša supruga Donalda Trampa za tabloid Njujork post, prenose češki mediji.

"To bi bio sjajan izbor", reagovao je munjevito na vest portparol predsednika Češke Miloša Zemana koji je u predsedničkoj kampanji u SAD podržao Trampa, Jirži Ovčaček.

Sa sadašnjim američkim ambasadorom u Pragu Ričardom Šapirom češki predsednik je u svađi i odbija da se sa njim sretne zato što je Šapiro prošle godine upozorio da će Miloš Zeman biti verovatno jedini šef države članice Evropske unije na velikoj vojnoj paradi u Moskvi povodom 70. godišnjice kraja Drugog svetskog rata koju su lideri EU bojkotovali.

Zeman se tada na ambasadora naljutio i kazao da su mu ubuduće vrata predsedničkog zamka Hradčani zatvorena, ali je pod pritiskom češke javnosti i vlade popustio i u Moskvu otišao da oda čast sovjetskim vojnicima koji su poginuli oslobađajući Čehoslovačku od fašista i kao solomonsko rešenje izbegao samu vojnu paradu na Crvenom trgu tako što se bilateralno u to vreme sreo sa slovačkim premijerom Robertom Ficom.

"Nakon izbora Donalda Trampa za predsednika SAD odnosi sa Češkom neće biti opterećeni nekim nesporazumima kao što je ne baš profesionalni pristup ambasadora Šapira koji predsedniku Češke daje savete koje niko nije tražio kuda da putuje ili da ne putuje", kazao je Miloš Zeman nakon izbora Trampa za predsednika SAD.

Češka skijašica i manekenka Ivana Zelnjičkova (68) udala se za Donalda Trampa 1977. godine, a postepeno su prevazišli prljavi razvod iz 1992. godine kada je čak tvrdila da je Tramp silovao i sada su u prijateljskim odnosima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track