ODLAZAK BUGARSKOG BETMENA: 7 neverovatnih stvari o čoveku koga Rusi ne vole
Foto: AP 12 Maj

Borisov - fudbaler, vatrogasac, karatista...

ODLAZAK BUGARSKOG BETMENA: 7 neverovatnih stvari o čoveku koga Rusi ne vole

Planeta -

Bugarski premijer Bojko Borisov danas je podneo ostavku, pošto je njegova partija teško poražena u drugom krugu predsedničkih izbora.

Prema zvaničnim podacima, za šefa države je izabran bivši komandant ratnog vazduhoplovstva Rumen Radev, koji je imao podršku socijalista.

"Prihvatamo volju naroda i čestitamo onima koji imaju podršku većine birača", izjavio je Borisov, čija je stranka pobedila na svim izborima održanim u protekloj deceniji.

Foto: AP
Foto: AP

Sinoćnje izlazne ankete pokazale su da je bivši general Rumen Radev osvojio većinu glasova u drugom krugu predsedničkih izbora u Bugarskoj, nešto više od 58 odsto, dok je Cecka Cačeva (58), kandidat vladajuće stranke premijera, dobila 35 odsto.

Bojko Borisov, Foto: Reuters
Bojko Borisov, Foto: Reuters

Ostavku na tu funkciju podnosi u februaru 2013. godine, a razlog su bile masovne demonstracije građana zbog poskupljenja struje. Međutim, samo 20 meseci kasnije, oktobra 2014, ponovo postaje predsednik bugarske vlade, glatko pobedivši na izborima rivala iz Bugarske socijalističke partije.

BORISOV O OSTAVCI: Sportista sam, znam kako da gubimZa vreme svog mandata doprineo je aktuelizaciji priče o razmetšanju NATO raketnog štita, i uticao na Rumuniju da zauzme isti stav. Zbog toga je postao ne tako omiljena ličnost u Kremlju.

Razveden je. Iz braka sa bivšom suprugom, oftamologom Stelom ima ćerku Venetu. Njih dve žive u Los Anđelesu, dok Borisov živi u vanbračnoj zajednici sa bankarkom Cvetalinom Borislavovom.

Osam stvari koje verovatno niste znali o Bojku Borisovu:

1. Borisov je ušao u istoriju bugarskog sporta 2013. godine kao najstariji registrovani fudbaler u zemlji. Zaigrao je na utakmici u dresu drugoligaša Vitoša Bistrice kada je imao 54 godine. I dalje je registrovani fudbaler tog kluba.

3. Nakon što je napustio redove policije 1990. Borisov osniva kompaniju za obezbeđenje, nakon čega počinje da radi kao telohranitelj bugarskog kralja Simeona II (koji se kasnije odrekao titule i postao premijer).

Borisov sa Angelom Merkel, Foto: Reuters
Borisov sa Angelom Merkel, Foto: Reuters

4. Ima diplomu vatrogasca, i nekoliko godina je radio u vatrogasnoj službi u Sofiji.

5. Dobio je nadimak Betmen, pre svega zbog reputacije čoveka koji "završava stvari i rešava probleme". Bugari kažu da ima "auru nepobedivosti".

via GIPHY

6. Na početku svoje policijske karijere čuvao je lokalne njive i useve od lopova, da bi vremenom napredovao i postao šef policijske jedinice u policiji Sofije. Takođe, radio je i kao predavač na Policijskoj akademiji.

7. Tokom komunističke ere radio je na Institutu ministarstva unutrašnjih poslova, gde je stekao i doktorsku diplomu iz psihološke i fizičke obuke operativaca.

Ne zaboravimo i da je Borisov jednom prilikom Vladimiru Putinu poklonio preslatko štene.

(EPK/Telegraph)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja