NOVI BUGARSKI PREDSEDNIK: Donedavno sam leteo sovjetskim avionom, ali ja sam bugarski general
Foto: Reuters

Veran svojoj državi

NOVI BUGARSKI PREDSEDNIK: Donedavno sam leteo sovjetskim avionom, ali ja sam bugarski general

Planeta -

Donedavno sam leteo na sovjetskom borbenom avionu, na mojoj diplomi stoji američki pečat, ipak, ja sam bugarski general, moja stvar je Bugarska, citirali su mediji Rumena Radeva, pobednika predsedničkih izbora u toj zemlji.

Bivši general Rumen Radev, nova ličnost u bugarskoj politici, očigledno je "osvojio" birače zalaganjem za iskorenjenje korupcije i jače bezbednosne mere protiv priliva izbeglica.

Zapadni mediji, ipak, "brinu" da li će njegova pobeda Bugarsku približiti Rusiji.

Njihova "strepnja" zasnovana je na tome što je Radev tokom kampanje pozvao na ukidanje sankcija u Rusiji i izjavio da Bugarska mora da zauzme pragmatičan stav prema ruskoj aneksiji Krima.

Zbog takvih izjava, agencija Rojters ocenjuje da će pobeda Radeva najverovatnije približiti Bugarsku Rusiji, što bi se odrazilo i na odnose sa saveznicima iz EU i NATO.

Radev je prisustvovao i skupu ljubitelja Rusije na kom su cepane zastave EU i NATO, pa je to bio još jedan argument zapadnih medija da kažu da je bivši general proruski orijentisan.

U prilog toj tezi ide i to što je Radev prošle godine hteo da podnese ostavku na mesto komandanta vazduhoplovnih snaga Bugarske, kada su najavljene zajedničke misije bugarskog Ratnog vazduhoplovstva sa NATO snagama, ali je ostao na toj funkciji na molbu bugarskog premijera Bojka Borisova.

Ostavku je podneo 27. septembra 2015. godine, a mediji su spekulisali da je takvu odluku doneo, jer Borisov nije uslišio njegov zahtev da na teritoriji Bugarske ne lete avioni NATO-a.

Međutim, ima i onih koji misle da Radev nema nameru da preorijentiše Bugarsku ka Rusiji. Jedan od njih je urednik redakcije "Dojče velea" (DV) na bugarskom Aleksandar Andrejev.

"Taj utisak (da je proruski orijentisan) stvoren je zato što je on kandidat proruske Socijalističke partije i zato što je on faktički već priznao rusku aneksiju Krima. Taj utisak, međutim, vara", tvrdi urednik redakcije "Dojče velea" na bugarskom.

Andrejev smatra da se "politički naivne izjave bivšeg generala o tome kome pripada Krim, kao i o neophodnosti ukidanja sankcija Rusiji, mogu objasniti isključivo njegovim odsustvom političkog iskustva".

"Ljudi koji ga znaju, smatraju da taj general koji se školovao u SAD i radio pri NATO, koji tečno govori engleski, nemački i ruski, nema nameru da preorijentiše spoljnopolitički kurs Bugarske i da je udalji od Evropske unije i NATO", zaključuje on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track