PRETI SUKOB U NAŠEM KOMŠILUKU: Novi bugarski predsednik ne voli Turke, Evropa u strahu
Foto: Reuters 6 11 2016

Analiza Dojče velea

PRETI SUKOB U NAŠEM KOMŠILUKU: Novi bugarski predsednik ne voli Turke, Evropa u strahu

Planeta -

Nova nestabilnost na granici Turske i Evrope koju potresa kriza – to će biti rezultat izborne pobede bivšeg generala Rumena Radeva na predsedničkim izborima u Bugarskoj, ali ne zato što je Radev proruski orijentisan, već zato što će zemlja u narednim mesecima praktično ostati bez vlade, ocenjuje danas Dojče vele.

U analizi pod naslovom "Prijatelj Rusije na čelu Bugarske", DW podseća da su zapadni analitičari više puta opominjali da će Rumen Radev, ukoliko bude izabran, voditi prorusku politiku. Taj utisak stvoren je zato što je on kandidat proruske Socijalističke partije i zato što je faktički već priznao rusku aneksiju Krima.

Taj utisak, međutim, vara. Politički naivne izjave bivšeg generala o tome kome pripada Krim, kao i o neophodnosti ukidanja sankcija Rusiji, mogu se objasniti isključivo njegovim odsustvom političkog iskustva, dodaje DW. Ljudi koji ga znaju, smatraju da kao general, koji se školovao u SAD i radio pri NATO, Radev nema nameru da preorijentiše spoljnopolitički kurs Bugarske i da je udalji od EU i NATO, već sa sobom donosi drugačiju opasnost: kao i najveći broj bugarskih oficira, on je kruti nacionalista koji gaji tradicionalne, bugarske predrasude prema susednoj Turskoj, takođe članici NATO.

Osim toga, bugarsko stanovništvo se nalazi na rubu masovne histerije u strahu od mogućeg izbegličkog talasa iz Turske. Devet od deset Bugara se plaši da će Turska za izbeglice otvoriti granice prema Bugarskoj i da će njihova zemlja biti preplavljena desetinama hiljada Arapa i muslimana koji su u Bugarskoj krajnje nepopularni, navodi DW.

Navodeći da nisu slučajno ultranacionalisti pre nedelju dana u prvom krugu predsedničkih izbora agresivnom kampanjom protiv stranaca i izbeglica osvojili 17 odsto glasova, DW ocenjuje da je Radev bio prava osoba za mnoge birače u ovakvom vremenu: bivši general čvrste ruke koji će da zatvori granicu prema Turskoj, i ako treba, da se suprotstavi tom susedu.

Mada u Bugarskoj predsednik nema velikog uticaja na politiku, on će poći tragom Orbana i Kačinjskog, te će Bugarsku povesti u pravcu država Višegradske grupe – naročito u vremenu kada Bugarska bude bez vlade. Potrajaće nekoliko meseci dok se ne organizuju novi parlamentarni izbori, jer po ustavu predsednik države Rosen Plevnelijev ne može da raspiše izbore u mandatu koji mu ističe.

Do novih izbora će zemlja koja je poprilično nervozna, ostati bez stabilnog političkog vođstva. Dolazi i zimska sezona, sa velikim računima za grejanje što Bugare često istera na ulice da demonstriraju, navodi DW. Možda je to i nekakav ciničan plan Borisova – da ostavi ljude nekoliko meseci da se krčkaju u nesigurnosti i strahu, kako bi se on posle vratio na belom konju, kao pobednik na izborima.

U slučaju da takav plan postoji – on je izuzetno opasan. Naime, mešavina straha, nesigurnosti i netrpeljivosti prema strancima, osećanje siromaštva i uverenje da je Bugarska zaboravljena od Evrope, u kombinaciji sa očekivanim masovnim protestima koji će biti prožeti nacionalizmom, izuzetno je eksplozivna. I to direktno na fragilnoj granici između Turske i Evrope koju potresa kriza, piše Dojče vele.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track