SLOVENAČKI ŠEF DIPLOMATIJE VERUJE U DONALDA: Tramp i Putin zajedno mogu da reše krize u svetu!
Foto: Fonet/AP

ne brine mnogo

SLOVENAČKI ŠEF DIPLOMATIJE VERUJE U DONALDA: Tramp i Putin zajedno mogu da reše krize u svetu!

Planeta -

BRISEL - Nema razloga za zabrinutost zbog pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima, izjavio je u Briselu ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec i ocenio da bi dobri odnosi Trampa s Rusijom mogli doprinesu rešenju aktuelnih kriza u svetu.

"Ne možžmo donositi odluke na osnovu njegove predizborne kampanje niti ima razloga za posebnu zabrinutost. Treba pričekati njegov program koji jošš nije spreman, a mnogo će zavisiti i od ekipe njegovih saradnika", kazao je Erjavec novinarima u Briselu, gde je učestvovao na sastanku ššefova diplomatija zemalja članica Evropske unije.

Erjavec u nedelju zbog drugih obveza nije učestvovao na neformalnim konsultacijama u vezi promena u američkoj politici koje bi mogao doneti Trampov mandat.

(UŽIVO PRES KONFERENCIJA) PRVA OBAMINA PORUKA TRAMPU: Mislim da želi da bude najbolji predsednik

"Neformalna večera o budućnosti transatlantskih odnosa bila je preuranjena", smatra Erjavec, navodeći da je Tramp izbor američkih birača.

Slovenački ššef diplomatije uveren je da će se transatlantsko saveznišštvo Evrope i Amerike nastaviti, a dobra je i najava da će Tramp pokuššati dijalog s Rusijom.

"Najvažžnija stvar je kakav će biti odnos Trampa prema Rusiji i Vladimiru Putinu. Bez saradnje Vašingtona i Moskve nije moguće reššiti nijedno međunarodno pitanje. Vidimo ššta se sve događa u Siriji", kazao je Erjavec.

SOROŠEVA TAJNA VEČERA: Okupio milijardere koji imaju samo jedan cilj - da svrgnu Trampa

On, međutim, smatra da bi bilo lošše ako Tramp odustane od obaveza iz Pariskog sporazuma o klimi koje je preuzela administracija predsednika Baraka Obame. Šef slovenačke diplomatije je izrazio bojazan da bi Trampova pobeda mogla podstaći šširenje populističkih stranaka i pokreta u Evropi.

Erjavec je rekao da bi Slovenija, kao članica NATO, trebala da poveća izdvajanje za odbranu, koje je sada manje od jedan posto BDP-a godišnje. On je izrazio nadu da će Sloveniju posetiti Tramp ili barem njegova supruga Melanija, bivšša manekenka rođena u slovenačkom mestu Sevnici kod Kršškog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track