HTEO JE DA STVORI UTOPIJU, ALI... Ovo je jedini predsednik koji ne sme da uđe u svoju zemlju
Foto: AP 1 Maj 2015

Priča zvana Liberland

HTEO JE DA STVORI UTOPIJU, ALI... Ovo je jedini predsednik koji ne sme da uđe u svoju zemlju

Planeta -

Kada je Jedlička 13. aprila 2015. godine proglasio državu Liberland, na ničijoj zemlji između Srbije i Hrvatske, i postao njen prvi predsednik, mnogi su to shvatili kao šalu.

On je, međutim, veoma ozbiljan u svojoj nameri da Liberland postane priznata država. Pretražujući termin "ničija zemlja" na "Vikipediji", Jedlička je otkrio teritoriju površine sedam kvadratnih kilometara. Za tu teritoriju su, objasnio je potom, i Srbija i Hrvatska rekle da im ne pripada.

U aprilu ove godine Jedlička je rekao da su uspostavili vladu i da imaju i sopstvenu valutu. Želeo je da stvori libertarijansku utopiju, bez poreza i kontrole naoružanja.Postoji samo jedna caka - ukoliko kroči na tlo Liberlanda, biće uhapšen.

Ovo područje je nekada bilo deo Srbije, ali je 90-ih pripalo Hrvatskoj prilikom prekrajanja granica. Kada je prvih nekoliko ljudi stiglo u Liberland bili su uhapšeni, uključujući i predsednika Jedličku. Hrvatska možda ne želi ovo parče zemlje, ali ne želi da im u susedstvo dolazi gomila naoružanih ljudi.

"Hrvatska pomalo okleva, ali mislim da su prijateljski nastrojeni i pomažu nam da osiguramo granice", kazao je predsednik Liberlanda.

Predlaže i poseban poreski sistem.

"Želimo da počnemo od nule, sa minimumom pravila i poreza, a čak predlažemo i plaćanje poreza na dobrovoljnoj bazi. Želimo da ohrabrimo ljude da plaćaju porez tako što ćemo im davati deonice zemlje u kojoj žive, tako da moramo da osmislimo sistem u kome svi koji doprinose zemlji, dobijaju nagradu za to i postaju vlasnici deonica", kazao je Jedlička.

Pošto ne može da kroči u Liberland, sastanke održavaju na raznim lokacijama. Veruje da iako je u egzilu, njegov san nije mrtav.

(VIDEO) I SAD IMAJU SVOJ LIBERLAND: Upoznajte još jednu novu državu Zakistan

Liberland na svojih sedam kvadratnih kilometara još uvek tehnički nije dobio niti jednog stanovnika, a može da se pohvali jednom ruševnom zgradom i napuštenim lovačkim domom.

(News.com.au)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track