OVO JE BILA NAJTOPLIJA GODINA SLEDEĆA JOŠ GORA: Na Arktiku se za 10 dana otopio led veličine Floride
Foto: Printscreen Twitt

ALARMANTNO

OVO JE BILA NAJTOPLIJA GODINA SLEDEĆA JOŠ GORA: Na Arktiku se za 10 dana otopio led veličine Floride

Planeta -

Topli vetrovi izazvali su topljenje velikih delova Arktičkog okeana, što je dovelo do odvajanja enormnog broja ledenih santi od glavne mase, pokazuju podaci dobijeni u sklopu NASA-inog klimatskog istraživanja.

U decembru 2015. ciklon toplog vazduha iz severnog Atlantika "počistio" je delove polarne regije.Zbog temperatura koje su bile i do 10 stepeni više od normalnih, u samo 10 dana nestao je led veličine Floride.

Izveštaj je NASA objavila početkom ove nedelje, na isti dan kad su Ujedinjene nacije objavile podatke koji pokazuju da će 2016. godina biti najtoplija u istoriji.Neuobičajeno topla oluja dogodila u doba godine kada se led u regiji obično nakuplja, a ne topi.

"Kao rezultat ovog ciklona, količina leda u Barencovom i Karskom moru smanjena je za 10 posto, a rub leda pomakao se na sever", rekla je Linet Boisvert, autorka NASA-ine studije.

"Otkriveno je kako se u toj oluji najtanji led potpuno otopio. U godinama koje slede, ako zima počne u startu s tanjim ledom, otapanja bi mogla biti i veća", rekao je Alek Peti iz NASA-inog Goddard Space Flight centra.

"Još jedna godina. Još jedan rekord. Visoke temperature u 2015. godini biće nadmašene u 2016.", rekao je glavni sekretar Svetske meteorološke organizacije PiterTalas

"U ruskim delovima Arktika temperature su bile 6 do 7 stepeni Celzijusa iznad višegodišnjeg proseka. Mnoge druge arktičke i subarktičke regije u Rusiji, Aljasci i na severozapadu Kanade bile su barem 3 stepena iznad proseka."

Ponavljajući NASA-inu konstataciju o povećanoj mogućnosti za prirodne katastrofe, Talas je dodao:

"Jednom u generaciji toplotni talasi i poplave postaju redovni. Porast nivoa mora direktno je povezan s olujama koje uzrokuju tropske ciklone".Preliminarni izveštaji okrivljuju poznati El Ninjo za visoke temperature na početku godine i navode kako je visina mora ranije rasla za 3,5 mm godišnje, da bi sada za 18 meseci (do februara ove godine) iznosila 15 mm, prenosi RT.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track