MIROTVORAC: Tramp započeo pomirenje!
Foto: Reuters, AP

Novi predsednik Amerike šalje jasnu poruku

MIROTVORAC: Tramp započeo pomirenje!

Planeta -

Republikanac će izmiriti Ameriku i Rusiju, potvrdio njegov savetnik Džejms Vulsi, a novog lidera SAD zatim nahvalili Henri Kisindžer, Bašar el Asad, Erdogan...

VAŠINGTON - Pobeda Donalda Trampa već je počela da menja svet - najavljeno je pomirenje Amerike i Rusije, a zatim su budućeg lidera počeli da hvale i neki od najvećih kritičara SAD.

Džejms Vulsi: Donald Tramp donosi promene ( Foto: Wikipedia/Christopher Michel)
Džejms Vulsi: Donald Tramp donosi promene ( Foto: Wikipedia/Christopher Michel)

- Čovek protiv koga su bile obe velike partije u Americi, kao i svi mediji, uspeo je da pobedi. Promena koju donosi širi se i van granica. Već se radi na tome da bivši suparnici, kakvi su Amerika i Rusija, sarađuju i okrenu se ciljevima poput uništenja Islamske države. Spremni smo da menjamo američku politiku - rekao je Džejms Vulsi, bivši direktor CIA i novi savetnik Donalda Trampa.

KISINDŽER O NOVOM ŠEFU BELE KUĆE: Tramp ima šansu da pomiri Ameriku i pomoći ću mu ako zatraži

Da se promena već dešava, najbolje se vidi i po tome što je Henri Kisindžer, američki diplomata, promenio ploču i ponudio se da mu pomogne.- Novi predsednik ima priliku da pomiri stavove između percepcije javnosti o spoljnopolitičkoj ulozi zemlje i percepcije koju imaju tamošnje elite. Tramp treba da zgrabi tu priliku - poručio je on i dodao da će Trampov dolazak u Belu kuću otvoriti neke nove dijaloge.

ASAD: Sa Trampom Amerika i Sirija mogu da budu prirodni saveznici

- Nemam prevelikih očekivanja jer se u američkoj politici ne vrti sve oko predsednika. Pazite, tu je izuzetno mnogo lobija i interesa. Ipak, Donald Tramp u borbi protiv terorista može da bude prirodni saveznik vlade u Damasku - poručio je sirijski predsednik Bašar el Asad.

ERDOGAN ODRŽAO HILARINIM PRISTALICAMA SLOVO O DEMOKRATIJI Dajte Trampu vremena da se pokaže!

Čak i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je od pokušaja puča u julu zaoštrio odnose sa Amerikom, juče je stao na stranu Trampa.- Demonstranti napadaju Trampa zato što im se ne sviđa. Čekajte malo, pokažite malo poštovanja, hajde da vidimo kako će da vlada - rekao je on.

Nove laži protiv republikancaMEDIJI NAPALI PORODICUAmerički CBS njuz optužio je juče Donalda Trampa da je tražio da njegova deca imaju pristup svim državnim tajnama, ali je novoizabrani predsednik tu tvrdnju odbacio.- Nije tačno da pokušavam da za decu izdejstvujem pristup najvećim državnim tajnama. Ovo je jedna od tako uobičajenih lažnih priča - napisao je on na Tviteru.

Drugačiji izborHRVATICA U TIMUJedan od članova tranzicionog tima Donalda Trampa je i Mira Radijelović Rikardel, Hrvatica poreklom iz Breze u Bosni i Hercegovini, javili su hrvatski mediji.„Njena politička karijera započela je još sredinom devedesetih, kad je bila savetnica u timu Boba Dola, a bila je uključena u savetovanje vezano za raspad bivše Jugoslavije. Čvrsto se držala stava da je srpska agresija glavni faktor izbijanja rata“, piše Večernji list.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja