Najnovije vesti

(VIDEO) GROBNICE KOJE NIKO NIJE SMEO DA OTVORI: Sumnja se da kriju veliko blago, ali ih se svi plaše
Foto: Printscreen Twitter

MIsterija

(VIDEO) GROBNICE KOJE NIKO NIJE SMEO DA OTVORI: Sumnja se da kriju veliko blago, ali ih se svi plaše

Planeta

Grobnice i groblja kriju odgovore na brojna pitanja, ali ovih 5 grobnica niko nikada nije otvorio ili istražio.

Egipatski hram u Londonu

 

Brojne legende i glasine prepliću se oko slavnog egiptologa Džozefa Bonomija, ali jedna okupira pažnju već duži niz godina. Priča se da je tokom jednog od svojih brojnih poseta egipatskim piramidama otkrio tajnu putovanja kroz vreme. Pre nego što je umro 1878. godine, to znanje je preneo na svoju tajnu sponzorku Hanu Kurtoj. Druge glasine pričaju da je Bonomi podelio mistične egipatske tajne ratovanja sa Samjuelom Alfredom Varnerom, stručnjakom za mornaričko naoružanje.

 

 

Varner je tvrdio da je osmislio nevidljivu topovsku granatu, a pokopan je na groblju Brompton, zajedno s Kurtojkovom. Pretpostavlja se da je Bonomi dizajnirao zaista zanimljivu grobnicu za nju i Varnera na londonskom groblju. Ključ od grobnice davno je nestao što je dodatno pojačalo glasine da je grobnica zapravo vremenska mašina, barem tako tvrdi autor Jutjub kanala Dark5.

 

Blago trezora B

 

Hram Padmanabasvami u Indiji često se pominje u svetim tekstovima kao "Zlatni hram". Blago kao što je presto od zlata i dijamanata nagoveštava da je još veće blago skriveno u tajnim prostorijama u hramu. Zmajevi urezani u vrata Nilavare, ili trezora B, upozoravaju na brojne strahote i opasnosti koje čekaju sve provalnike.

 

 

Hinduski astrolozi rekli su da je ulaz strogo zabranjen, a najviši indijski sudovi takođe brane ulazak. Procene iz davnih 1880-ih kažu da blago vredno više od bilion dolara čeka iza tih vrata.

 

Faraonova tajna

 

Neki veruju da je otvaranje grobnice kralja Tutankamuna 1922. godine otvorilo vrata drevnoj faraonovoj kletvi. Arheolozi zato sada oprezno ulaze u neke od tajnih prostorija otkrivenih nakon gotovo jednog veka a 2015. godine su otkrivene pukotine koje vode u pećine iza zapadnog i severnog zida Tutankamunove grobnice.

 

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Skrivene prostorije mogle bi da objasne zašto je zidove faraonove grobnice ukrašavao samo mural s prizorima iz Knjige mrtvih. Grobnica bi mogla da skriva i neke veće tajne kao što je nestala mumija kraljice Nefertiti. 

Besmrtnost iz podzemlja

 

Poslednje počivalište kineskog cara Kjin Ši Huanga još uvek je zapečaćeno zato što se arheolozi boje nekih smrtonosnih zamki kao što su automatski samostreli.

 

 

Još veći strah u kosti ulivaju glasine da je grobnica ispunjena rekama žive koja simulira okolinu grobnice. Svi graditelji grobnice živi su zarobljeni kako tajne gradnje nikad ne bi iscurile u javnost. Pretpostavlja se da grobnica krije najveća blaga drevne Kine, ali i rezultate careve potrage za besmrtnošću.

 

Misterija Asteka

 

Drevni grad Teotihuakan krije brojne tajne, a ne zna se ni ko ga je izgradio pre nego što su ga Asteci otkrili. Ne zna se ni zašto su kipovi i građevine duž Avenije mrtvih namerno uništene. Arheolozi se tek sada približavaju odgovorima na pitanje gde su nestali bivši vladari. Nedavno je otkriveno dvoje zapečaćenih vrata u tunelu ispod ceremonijalne platforme kod kompleksa Velikog hrama. Okružena kostima ritualno žrtvovane dece, sumnja se da iza vrata se kriju kremirani ostaci Montezume.

 

 

 

 

(Express.hr)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...