Sve spremno za jubilej kraljice Elizabete II
Foto: REUTERS

60 godina na tronu

Sve spremno za jubilej kraljice Elizabete II

Planeta -
Vikend dijamantske godišnjice trajaće od 2. do 5. juna, a očekuje se da će vrhunac predstavljati gala koncert i svetkovina na Temzi, na kojoj će se skupiti flotila od 1.000 različitih brodova
1 / 4 Foto: REUTERS

LONDON - U Britaniji će naredna četiri dana biti organizovan niz uličnih proslava, povorka brodova, koncerata na otvorenom i drugih manifestacija povodom proslave dijamantskog jubileja kraljice Elizabete Druge, kojim se obeležava 60 godina od njenog stupanja na tron.

Vikend dijamantske godišnjice trajaće od 2. do 5. juna, a očekuje se da će vrhunac predstavljati gala koncert i svetkovina na Temzi, na kojoj će se skupiti flotila od 1.000 različitih brodova.

Zlatna kočija je spremna, brodovi su sveže ofarbani, a radnje napunjene dvorskim suvenirima. Kraljica je imala 25 godina kada je postala šef države nakon iznenadne smrti njenog oca kralja Džordža Šestog 6. februara 1952. godine. Danas, sa 86 godina, ona je čvrstog duha i odbija da dozvoli da zbog godina uspori ritam, navodi agencija AP.

Vinston Čerčil bio je premijer kada je ona postala kraljica, a Dejvid Kameron, današnji britanski premijer, tada nije bio ni rođen. Sama kraljica nema političku ulogu, ali mistika oko kraljevske porodice, vekovna istorija koju ona oličava i njena diskretna harizma pomažu da definiše samu ideju Britanije za svet, navodi AP. Samo je kraljica Viktorija duže vladala od kraljice Elizabete Druge.

Popularnost kraljice Elizabete je na vrhuncu, na nivou na kome je bila kada je krunisana 1953. godine, ocenila je istoričarka i biograf Kejt Vilijams. Od prestonice do najmanjeg mesta, gradovi širom Britanije ukrašeni su u bojama nacionalne zastave za ovaj istorijski događaj.

Proslava jubileja počela je 6. februara, na dan formalnog stupanja na tron, ali bez velikog slavlja jer je, po rečima kraljice, to i dan smrti njenog oca. Od tada je organizovano niz regionalnih, nacionalnih i internacionalnih događaja, a vrhunac je predviđen za ovaj vikend.

Od 6. februara kraljica i njen suprug princ Filip obilazili su Englesku, Vels, Škotsku i severnu Irsku. Njihova deca i unuci su je predstavljali u inostranstvu, u 54 zemlje Komonvelta. U subotu, 2. juna, kraljica, koja još jaše i koja je vlasnica više konja, prisustvovovaće tradicionalnoj konjičkoj trci u Epsomu. Za ovu trku koja datira iz 1780. određen je strogi kod oblačenja - za dame šešir uz haljinu ili odelo, za muškarce vojna uniforma ili frak i cilindar.

U nedelju je "veliki ručak" kada će biti organizovani piknici u parkovima širom zemlje i nautička parada na Temzi u kojoj će učestvovati hiljadu najrazličitijih brodova od kajaka do jedrilica. Njih će pratiti orkestri na plovilima uključujući Londonski simfonijski orkestar, vojni orkestar i gajdaše.

Kraljica sa više članova porodice, uključujući unuka princa Vilijama i njegove supruge Kejt, nalaziće se u brodu bogato ukrašenom u crveno i zlatno. Očekuje se milion gledalaca, a oni koji ne žele da se guraju na kejovima moći će da gledaju brodove na velikim ekranima postavljenim za tu priliku.

U ponedeljak 4. juna, 10.000 zvanica izvučenih žrebom biće na večeri u bašti Bakingemske palate pre gala koncerta ispred palate na kojem će učestvovati neke od najvećih svetskih pop i rok zvezda.Na spisku izvođača su bivši član Bitlsa Pol Makartni, pevači Elton Džon i Širli Besi i Kajli Minog, popularna grupa dečaka JLS, kao i Klif Ričard i Tom Džouns. Za koncert su karte rasprodate, ali će ga televizija prenositi uživo.

U 23.30 kraljica će zapaliti jedan od 4.000 fenjera postavljenih širom zemlje, kao i u Keniji u hotelu u kojem je boravila kada je čula za smrt oca i postala kraljica. Fenjeri će biti upaljeni i u državama Komonvelta u 22.00 po lokalnom vremenu.

Utorak, 5. juna je dan najtradicionalnijih manifestacija. Počeće misom u Katedrali svetog Pavla posle čega će biti organizovan prijem u parlamentu i zatim povorka kočija, a završiće se time što će kraljica izaći da pozdravi građane na balkonu Bakingemske palate.

Kraljica će se voziti u kočijama iz 1902. godine, istim onim u kojima su bili princ Vilijam i Kejt posle venčanja prošle godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track