VETROVI PROMENE: Zapadni giganti sipaju milijarde u Rusiju!
Foto: Profimedia

VETROVI PROMENE: Zapadni giganti sipaju milijarde u Rusiju!

Planeta -

Velike svetske kompanije kao što su američki Mars, švedska Ikea i francuski Leroi Merlin “sipaju” milijarde dolara u fabrike i prodavnice u Rusiji uzdajući se u potencijal tog tržišta posle dve godine recesije

Leroi Merlin navodno planira da uloži 2 milijarde evra kako bi udostručio broj centara u Rusiji, dok je američka korporacija Mars već proširila proizvodnju žvaka, kao i pogone za proizvodnju hrane za kućne ljubimce.

Foto: AP
Foto: AP

Ikea navodno namerava da investira 1, 6 milijardi dolara u nove prodavnice u narednih pet godina. Ranije ove godine, ovaj švedski lanac otvorio je i farbiku u Novgorodu, a pazario je i plac za još jedan tržni centar blizu Sankt Peterburga.

"Ovo je trenutak za ulaganje i verujem u potencijal ruskog tržišta na duge staze", rekao je generalni direktor Ikee u Rusiji.

Priliv stranih investicija bio je naglo usporen kad je Zapad Moskvi nametnuo sankcije, a ona odgovorila kontramerama. Velike kompanije kao što su Dženeral motors morali su da smanje svoje operacije u Rusiji.

Rublja se stabilizovala (Foto: Profimedia)
Rublja se stabilizovala (Foto: Profimedia)

“Poslednje dve-tri godine bile su katastrofa. Sada, situacija se menja jer se rublja stabilizovala i ruska ekonomija se vraća na staze rasta”, rekao je Frank Šhauf, ispred Udruženja evropskih kompanija u Moskvi.

Prema podacima ruske centralne banke, ove godine je već zabeležen određeni pomak. Strane direktne investicije su u prvih devet meseci ove godine porasle na 8, 3 milijarde dolara. Prošle godine bilo ih je 5, 9 milijardi dolara.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track