(VIDEO) NJUJORK PROSLAVIO DAN ZAHVALNOSTI: Čarli Braun na čelu parade uz neviđene mere bezbednosti
Foto: Printscreen YouTube

Fešta

(VIDEO) NJUJORK PROSLAVIO DAN ZAHVALNOSTI: Čarli Braun na čelu parade uz neviđene mere bezbednosti

Planeta -

NJUJORK - U Njujorku je, uz jako prisustvo policije, održana tradicionalna parada povodom Dana zahvalnosti, koju je i ove godine organizovao veliki lanac robnih kuća "Mejsis", a na čelu parade bo je ogroman balon u obliku Čarlija Brauna, javlja AP.

Veliki broj okupljenih ljudi kličući je pozdravio učesnike parade u kostimima poznatih likova iz stripova i igranih i animiranih filmova, dok su klovnovi na biciklima kroz masu provozali mnoštvo balona.

Mere bezbednosne mere ove godine su uključile i kamione pune peska koji se nalaze na raskrsnicama, pse tragače koji mogu da nanjuše bombu i prenosive detektore radijacije. Građani koji su posmatraLI paradu zahvaljivali su za dodatne bezbednosne mere policajcima, koji su paradi doprineli i tako što su poslali u nju bend njujorške policije.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp pozvao je, povodom Dana zahvalnosti, naciju na jedinstvo, preneo je Bi-Bi-Si.

"Došlo je vreme da počnemo da lečimo naše razlike, ali tenzije ne mogu da nestanu preko noći", rekao je Tramp, priznavši da je mnogima verovatno ostala "gorčina" posle izbora, ali da Amerikanci sada imaju šansu da zajedno stvore novu istoriju i donesu prave promene u Vašington, obezbede bezbednost gradova i realan prosperitet svojim zajednicama.

U međuvremenu, odlazeći američki predsednik Barak Obama juče je poslednji put za svog mandata obavio tradiciju pomilovanja ćurki za praznik Dan zahvalnosti.

Amerikanci slave Dan zahvalnosti od 17. veka u čast zajednice različitih kultura u SAD, svakog četvrtog četvrtka u novembru, uz pečenu ćurku i puno hrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track