(VIDEO) ARAPI SLAVE ŠTO IZRAEL GORI: Zatrpali Tviter i Fejsbuk porukama mržnje
Foto: Printscreen Twitter

Pozivaju Alaha da ih kazni još više

(VIDEO) ARAPI SLAVE ŠTO IZRAEL GORI: Zatrpali Tviter i Fejsbuk porukama mržnje

Planeta -

Dok su požari tri dana besneli širom Izraela na arapskim društvenim mrežama pojavile su se jednako zapaljive poruke poput "Izrael gori" i "Cionistički entitet gori", koje su pratila objašnjenja zvaničnika.

"Oni su pokušali da zabrane poziv mujezina i Alah ih je obasuo vatrom", napisao je na svom Tviter nalogu zvaničnik palestinskog Hamasa Izat al-Rišek, kako je preneo izraelski novinski portal Ynet.

Na drugim društvenim mrežama Hamas je postavljao video snimke i pesme u kojima se izražava radost zbog požara i evakuacije desetine hiljada stanovnika Haife, trećeg po veličini grada u Izraelu.

Neki ljudi su izrazili nadu da će požar zahvatiti strateška mesta u Izraelu, postrojenje hemikalija u Haifi, stovarišta benzina širom zemlje i vojne baze koje imaju velike magacine oružja.

I dok je Palestinska uprava ponudila pomoć Izraelu da savlada pakao i Izrael to prihvatio, Palestinci i drugi Arapi su slavili razaranja na Tviteru i Fejsbuku. Izraelske vlasti su za vatru osumnjičili izraelske Arape i nazvali izbijanje požara aktom terorizma.

Izraelska policija je uhapsila neke ljude pod sumjom da su podmetnuli vatru, a u arapskom svetu, posebno među Palestincima se verovalo da je Izrael kažnjen zbog svoje okrutnosti i neki su čak molili za još veće razaranje, preneo je Internešenel biznis Tajms.

U jednoj poruci je navedeno da "svi izraelski susedi moraju da pomognu u tome - ja predlažem da pošalju avione pune benzina i bace ga na područja koja gore, želim da udišem miris roštilja cionista".

"Ruski avioni koji pale sirijska tela svakog dana sada pomažu da se vatra ugasi na okupiranim teritorijama", napisao je jedan publicista u Gazi.

Kuvajtski imam Mišari Rašid Alafasi poželeo je "sreću vatrama", dodavši da "Izrael gori i gubi kontrolu" i poziva saveznike u pomoć nakon što je "zabranio molitvu mujezina u okupiranoj Palestini i svetim mestima koja su opljačkana", aludirajući na nastojanja da se donese zakon kojim će se zabraniti pozivanje na molitvu muslimana u Izraelu preko megafona.

On je objavio mapu vatrom zahvaćenih delova uz reči: "Vatra još gori u cionističkom entitetu".

Načelnik opšte sigurnosti u Dubaiju Dahi Kalfan Tamimi takođe je pomenuo zabranu glasnog poziva mujezina na molitvu, uz upozorenje i savet Izraelu da nema izbora već da pristane na koegzistenciju i mir sa Palestincima.

"Nema veze koliko vremena prolazi oni (Palestinci) će uvek izbiti na vrh. Zato je dobar odnos prema njima najbolji put napred za Izrael", zaključio je Tamimi.

Pristalice Izraela iskoristile su iste medije da izraze svoju ljutnju uz poruke da e "Izrael ugasiti vatre, obnoviti i nastaviti da živi i napreduje".

(VIDEO) UNIŠTILI POLA IZRAELA: 5 uhapšeno zbog podmetanja požara koji danima gutaju sve pred sobom

VATROGASCI NA MUKAMA: Požari se približavaju i benzinskoj pumpi blizu Jerusalima

POŽARI BESNE: Izrael prihvatio pomoć Palestinaca u borbi protiv vatre

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja