Najnovije vesti

NIKO NE ZNA KAKO: Satelit posle 50 godina počeo da emituje misteriozan signal
Foto: Profimedia

Misterije svemira

NIKO NE ZNA KAKO: Satelit posle 50 godina počeo da emituje misteriozan signal

Planeta

Satelit koji je u svemiru izgubljen 1967. godine "vratio se u život" i počeo je da šalje signale prvi put posle 50 godina.

Amateri astronomi posumnjali su pre tri godine da su pronašli izgubljeni satelit LES1, ali je trebalo da prođu tri godine kako bi potvrdili da je satelit, zaista, iznenada proradio.

Vest je odjeknula među astronomima, a eksperti ne znaju kako se zastareli satelit uključio i kako emituje signal. Britanac Fil Vilijams, astronom amater iz Kornvola, bio je prvi koji je uočio signal sa LES1, koji je MIT napravio 1965.

Vilijams je uočio misteriozni šum u signalu satelita – što su teoretičari zavere presrećno dočekali uz tvrdnje kako su satelit oteli vanzemaljci i pokušavaju da komuniciraju sa Zemljanima (a šta bi drugo moglo da bude).

Međutim, Fil Vilijams smatra da je kvar jedne od komponenti uzrokovao da prenosnik počne da emituje ponovo na 237MHz, iako „oživi“ samo kad solarne panele obasja svetlost. Kako se satelit prevrće svake četiri sekunde, signal nestaje kada senka tela satelita zakloni solarne panele.

Satelit nikad nije ispunio svoju misiju 1967. i bez kontrole se vrti već decenijama. LES1 je lansiran iz Kejp Kanaverala 11. februara 1965. godine.

TEORETIČARI ZAVERA U EKSTAZI: NASA snimila još jedan NLO!

(The Sun)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...