SADAM SUPER-ORUŽJEM ŽELEO DA VLADA BLISKIM ISTOKOM: Ovim topom hteo da sravni Iran sa zemljom!
Foto: Printscreen Youtube

SADAM SUPER-ORUŽJEM ŽELEO DA VLADA BLISKIM ISTOKOM: Ovim topom hteo da sravni Iran sa zemljom!

Planeta -

Sadam Husein u jeku Iračko- Iranskog rata je imao veoma obiman vojni program sa kojim je želeo da postane apsolutni gospodar Zaliva i u tu svrhu pokrenuo nekoliko ambicionznih progrmama za koji se saznalo u osvit invazije na emirat Kuvajt.

Za ovo skoro nedostižno oruže bio je zaslužan jedan zapadnjak tačnije Kanađanin i veliki stručnjak za naoružanje posebno artiljerijsko sa kojim je sarađivao veliki broj zemalja sveta mešu kojima i bivša Jugoslavija, Kanađanin dr Džerald Bul.

Foto Printscreen Youtube

Njegova saradnja sa Iračanima počela je mnogo ranije u punom jeku iračko - iranskog rata kada je vršio koverziju topova sa kalibra 130 na 155 mm sa čime je povećao domet i započeo projekat modifikacije rakete raketa zemlja- zemlja tipa Skad koje su mogle da dosegnu iranske gradove u čuvenom " Ratu iscrpljivanja".

Foto Printscreen YoutubeKanadski pronalazač, inovator i vodeći stručnjak na polju artiljerije Džerard Bul u svojoj mladosti nadao se da će napraviti revoluciju u lansiranju raketa u svemir i time učiniti konvencionalne rakete nepotrebnima. On je uz pomoć američkih i kanadskih vlasti razvijao tehnologiju “superoružja” još u 1960-im godinama prošlog veka. Iako mu je životni san bio dostići svemir, Bul je iz praktičnih razloga većinu svoje karijere proveo razvijajući naoružanje.

Foto Printscreen Youtube

Njegov cilj je bio da smanji troškove lansiranja raketa u orbitu jer bi se njihovim ispaljivanjem eliminisala potreba za prvom fazom lansiranja koja je ujedno i najskuplja zbog ogromne potrošnje goriva. Nažalost, SAD je ušao u Vijetnamski rat koji je bio poguban da državni budžet pa je Bul jednostavno ostao bez izvora finansijskih sredstava za svoj projekat.

Foto Printscreen Youtube

Do 1970-ih godina “super oružje” više nikog nije zanimalo pa je Bul odlučio da nastavi sa prodajom oružja kako bi finansirao svoj projekat. Zbog prodaje oružja Južnoafričkoj Republici i kršenja embarga UN-a Bul je uhapšen i pritvoren na šest meseci. Čim je pušten na slobodu nastavio je sa trgovinom oružja zbog čega je kažnjen sa 55 hiljada dolara. Sit američkih i kanadskih vlasti koje su mu se mešale u poslovanje, sedište svoje kompanije preselio je u Brisel, u Belgiju. Preseljenjem u Evropu, Bul je praktično presekao sve poslovne veze sa zapadom i okrenuo se Bliskom istoku.

Foto Printscreen Youtube

Godine 1981. godine Bul je zapao iračanima za oko i oni su ga kontaktirali s namerom da za njih projektuje artiljerijsko naoružanje koji bi koristili u ratu protiv Irana.

Nakon punih osam godina saradnje i pregovora, Irak je Bulu 1988. godine dao 25 miliona američkih dolara za razvoj “super oružja”, topa koji će nazvati “Veliki Vavilon”. U sklopu projekta “Vavilon” Bull je planirao izradu 3 super oružja: 2 “Velika Vavilona” s kalibrom od 1000 mm i jedan manji, “Beba Vavilon” s kalibrom od 350 mm.

Performanse topa su trebale biti: dužina od 50 do 160 m masa 4.500 t, ukopan u planinu, trebalo je da ispaljuje granatu dužine 3,6 m i težine oko 2 tone koja leti brzinom od 199 metara u sekundi sa minimalnim dometom od 600 i maksimalnim od 1000 km.

Foto Printscreen Youtube

S obzirom da je takvu grdosiju bilo nemoguće transportovati, top je trebalo konstruisati na licu mesta, na padini brda pod uglom od 45 stepeni.

“Veliki Vavilon” svojom veličinom bi višestruko zasenio sva superoružja zamišljena i konstruisana dotad. U teoriji, on je mogao da ispaljuje projektile na rastojanje od hiljadu kilometara čime bi s lakoćom gađao ciljeve u Iranu i Kuvajtu.

Manje od godinu dana kasnije, projekat “Vavilon” postao je deo istorije. Njega je 22. marta 1990. godine nakon celog niza pretnji smrću usmrtili sa tri metka ispred svog stana u Briselu, izraelski operativci Mosada zbog njegove otvorene saradnje sa Irakom.

Dana 10. aprila 1990 Britanci su zaplenili 8 cevi dužine 1 metar koji su navodno bili namenjeni iračkoj petrohemiji. Međutim iste godine u aprilu i maju zaplenjeno je u Nemačkoj, Grčkoj, Švajcarskoj, Turskoj još cevi, međutim Zapad je smatrao da to nisu cevi za petrohemiju već da pripadaju pokojnom dr Bulu i zapravo se radi o delovima za super top.

Foto Printscreen Youtube

Posle završetka Pustinjske oluje i ulaska komisije UN za razoružanje u Irak pronađeni su takom procesa razoružanja i delovi topa. Radnici UNSCOM tvrdili su da su pronašli cevi slične kanalizacionim da je je što se tiče topa sve prenaduvano. Kasnije su cevi te pronađene cevi uništene brenerom a priča o iračkom supertopu i projektu " Babilon" postali mit. Cevi koje su Britanci zaplenili odnete su u muzej “Rojal Armors” (Royal Armouries) u Fort Nelsonu u Hempširu i te dve enormne čelične cevi, su jedini ostaci topa.

(EPK/ 24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track