(VIDEO) SAHRANJEN FIDEL KASTRO: Pogledajte poslednju počast komandantu
Foto: Reuters 2 12 2016

Odlazak kubanskog lidera

(VIDEO) SAHRANJEN FIDEL KASTRO: Pogledajte poslednju počast komandantu

Planeta -

Posmrtni ostaci kubanskog lidera Fidela Kastra položeni su jutros na privatnoj ceremoniji na groblju u Santjagu de Kubi, kolevci revolucije čiji je predvodnik bio.

Sahrana je održana nakon što su kubanski zvaničnici u poslednjem trenutku odustali od planova da se ceremonija prenosi uživo na televiziji na nacionalnom i međunarodnom nivou. Novinarima međunarodnih medija je zabranjeno prisustvo na sahrani, preneo je AP.

Fidel Kastro umro je 25. novembra u 90. godini a Kuba je dobila mnoga saučešća zbog njegove smrti.

Povorka sa posmrtnim ostacima Kastra, koji je vladao Kubom 50 godina, napustila je jutros u 06.39 časova Trg revolucije u Santjagu.Povorka je, posle devetodnevnog odavanja pošte i masovnih okupljanja širom zemlje u čast lidera preminulog 25. novembra u 90. godini, prošla kroz masu od više hiljada Kubanaca koji su izašli na ulice da se oproste od svog revolucionalnog lidera, javljaju agencije.

Iz mase se čulo "Živeo Fidel" i reči nacionalne himne, dok se vozilo u kome je urna sa pepelom kretalo ka groblju Santa Ifigenija, gde je Kastro sahranjen, nedaleko od mauzoleja u kojem počiva heroj kubanske nezavisnosti iz 19. veka, Hoze Martin. U trenutku kada je povorka stigla na groblje u 07:15 sati po lokalnom vremenu, u Santjagu je ispaljen 21 plotun u Fidelovu čast, navodi AP.

Novinarima međunarodnih medija je zabranjeno prisustvo na sahrani, preneo je AP.

Predsednik Kube Raul Kastro u subotu uveče je predvodio masovni, završni skup u čast svog brata na Trgu Revolucije u Santjagu, zaklevši se pred njegovim posmrtnim ostacima da će braniti bratstvo i socijalizam, preneo je ranije AFP. Takođe je najavio da će kubanska skupština kasnije ovog meseca usvojiti zakon kojim će, po Fidelovoj želji, biti zabranjeno da se ulice nazivaju po njemu i da se u njegovu čast podižu spomenici, biste i statue.

"Mnogo sam tužna što smo izgubili oca", kaže Marta Loida, 36-godišnja profesorka univerziteta koja je sedela na zemlji držeći sliku Fidela Kastra posle Raulovog govora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track