Protesti u Kairu zbog oslobađajućih presuda
Foto: Reuters

Na trgu Tahrir

Protesti u Kairu zbog oslobađajućih presuda

Planeta -
Deo demonstranata proveo je noć pod šatorima, nakon što ih se juče posle podne na trgu okupilo oko 20.000. Organizatori protesta najavljuju da će demonstracije nastaviti danas, a kako su naveli "možda i sutra"

KAIRO - Na stotine demonstranata nastavilo je jutros proteste na centralnom kairskom trgu Tahrir zbog oslobađajuće presude šestorici nekadašnjih šefova bezbednosnih službi Hosnija Mubaraka, osuđenog na doživotni zatvor.

Deo demonstranata proveo je noć pod šatorima, nakon što ih se juče posle podne na trgu okupilo oko 20.000. Organizatori protesta najavljuju da će demonstracije nastaviti danas, a kako su naveli "možda i sutra".

Svrgnuti egipatski predsednik Hosni Mubarak osuđen je juče na doživotni zatvor zbog toga što nije sprečio ubistva demonstranata tokom prošlogodišnjih protesta.

Tužilaštvo je tražilo smrtnu kaznu, na suđenju koje je trajalo deset meseci i na kojem se 84-godišnjem Mubaraku sudilo za korupciju i ubistvo oko 850 učesnika demonstracija koje su dovele do njegovog zbacivanja s vlasti. Na doživotni zatvor osuđen je i Mubarakov ministar unutrašnjih poslova Habib el-Adli. Međutim šestorica bivših šefova bezbednosnih službi oslobođena su krivice. U sudnici je nakon izricanja tih presuda nakratko je došlo do komešanja i kratkih sukoba, a tužioci su uzvikivali "Ništavno! Ništavno!".

Presude su donete između dva kruga predsedničkih izbora, prvih nakon Mubarakovog odlaska s vlasti. Kandidat Muslimanske braće Mohamed Morsi nadmetaće se u drugom krugu glasanja 16. i 17. juna sa poslednjim Mubarakovim premijerom Ahmadom Šafikom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track