Najnovije vesti

BIZARNI I TAJNI TOVAR TITANIKA: Brod vozio električne kade, najskuplja dela, ali i ZABRANJENU DROGU!
Foto: YouTube

Sve završilo na dnu

BIZARNI I TAJNI TOVAR TITANIKA: Brod vozio električne kade, najskuplja dela, ali i ZABRANJENU DROGU!

Planeta

Propast Titanika, tragična priča "neuništivog" broda koji se potopio nakon sudara s santom leda, mnogo je puta dokumentovana, prikazana u filmovima, knjigama i dokumentarcima. Manje je, međutim, poznato da je među 1.500 ljudi koji su izgubili živote na Titaniku bilo i neobičnog prtljaga. To je sve, zajedno s brodom, završilo na dnu okeana.

Električne kade

Bogataši koji su jako skupo platili svoje ulaznice za luksuzan tretman na brodu, doneli su i neke stvari koje će im učiniti putovanje udobnijim. Ranih 1900-ih, električne kade su bile veliki zdravstveni trend, pa i nije čudno što se jedna od njih našla i na Titaniku. Žene su je koristile ujutru, a muškarci poslepodne i naveče. Ko je želeo da uživa u kupki, morao je platiti ulaznicu po ceni od 1 dolar.

Foto: Foto: Titanic WikiOpijum

Iako je njeno korištenje bilo zabranjeno u SAD-u po odluci Kongresa, jaka droga koja lako izaziva zavisnost našla se i na Titaniku.  Opijum je bio popularan u medicini, pa su ga i pod tim izgovorom uneli na brod ako bi se neko od hedonistički raspoloženih putnika želeo opustiti, odnosno lečiti.

Umetničko delo

Jedna od najskupljih stvari na Titaniku nije bio komad nakita ili dijamant, već ulje na platnu poznatog francuskog umetnika Blodnela pod nazivom “La Circassienne au Bain”. Vlasnik je bio švedski biznismen koji je preživeo potonuće te tužio osiguravajuću kuću za 100 hiljada dolara, koliko je navodno slika vredela. Preračunato u današnje uslove, to bi značilo oko 2,4 miliona dolara.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Mašina za izradu marmelade

Da bi se napravila marmelada, voće treba biti pažljivo oguljeno i izrezano. Vlasnica koja je jednu takvu mašinu donela na Titanik bila je veliki ljubitelj marmelade. Ona je ostavila svoju mašinu za seckanje voća da potone. Kasnije je od osiguranja tražila odštetu.

Turska kupatila

Titanik bio jedan od najluksuznijih brodova ikad napravljenih, pa nije čudno to da je imao najbolja turska kupatila koja su služila za velnes prve klase. Danas u njima verovatno uživaju ribice.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Mačka Dženi

Brodovi iz tog doba imali su na palubi jednu mačku, kako bi održavala red i terala miševe. Titanik je imao Dženi, službenu maskotu broda.Električni konj

Teretana na luksuznom brodu ne zvuči neobično, a u tadašnje doba teretane su bile znatno drugačije nego današnje. Na primer, popularna sprava je bila električni konj, na kom se simuliralo jahanje.

Rukopis Džozef Konrada

Titanik je prenosio gotovo sedam miliona pošiljki iz Velike Britanije u SAD. Jedna od njih bila je rukopis “Karain-uspomena” zapaženog viktorijanskog pisca Džozefa Konrada. Rukopis je imao i rukom pisane opaske, te je bio namenjen američkom advokatu Džonu Kuinu, koji je bio sakupljač originalnih literalnih rukopisa.

(EPK/Express.hr)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...