Najnovije vesti

GRCI PRELOMILI: Nema više mera štednje posle 2018. godine
Foto: AP, 19.02.2016.

Neće popustiti pred MMF-om

GRCI PRELOMILI: Nema više mera štednje posle 2018. godine

Planeta

Grčka vlada je isključila mogućnost popuštanja pod pritiskom Nemačke i MMF-a radi postizanja sporazuma o nastavljanju kreditne podrške.

Na taj način su zatvorena vrata produženju mera štednje posle 2018. godine. Grčka vlada je "odlučna da nastavi pregovore" sa EU i MMF-om, da bi se, "ako je moguće do kraja ove godine", završila druga revizija sprovođenja grčkog programa oporavka, izjavio je na konferenciji za štampu portparol vlade Dimitris Canakopulos.

Ali, u kontekstu tekućih pregovora, Atina "isključuje prihvatanje mera za posle 2018." u vezi s trećim međunarodnim kreditnim programom, podvukao je on. Grčka takođe nastavlja da traži da cilj primarnog suficita državnog budžeta, bez servisiranja duga, od 3,5 odsto BDP-a, određen za srednjoročni periodu posle 2018. godine, "treba da se ublaži", rekao je Canakopulos, iako evro-zona za sada isključuje tu izmenu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Portparol vlade zatražio je od "nemačkog ministra finansija (Volfganga Šojblea) i MMF-a da igraju konstruktivnu ulogu" i da "prestanu da insistiraju na ekstremnoj štednji koja je socijalno katastrofalna, a ekonomski neefikasna".

Canakopulos je to izjavio dan posle sastanka ministara finansija evrozone koji su se dogovorili o delimičnom olakšavanju otplate duga Grčke, a nastaviće reviziju sprovođenja programa reformi, od čega zavisi nastavljanje isplate kredita EU i MMF-a Grčkoj.

Zastoj u pregovorima je posledica nesuglasica MMF-a i evrozone, posebno Berlina, o budžetskim ciljevima koji će biti postavljeni Grčkoj posle 2018. godine i o obimu dodatnih mera za olakšavanje otplate javnog duga, obećanih Atini.

Oba kreditora su izgleda u iskušenju da postignu novi dogovor o pomoći za posle 2018. godine, ali uz nove mere štednje za Grčku.

CRNE PROGNOZE NOBELOVCA ZA EKONOMIJU: Raspašće se evrozona, kriva je Nemačka i mere štednje

Na pitanje o mogućnosti ostavke grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, ako se nastavi zastoj u pregovorima s poveriocima, Canakopulos nije eksplicitno odbacio mogućnost prevremenih izbora.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...