NAMERNO STVARALI ANTIRUSKU HISTERIJU: Hilarin tim priznao da ruski hakeri nisu pomagali Trampu
Foto: Reuters 9 11 2016

Nema nikakvih dokaza za to

NAMERNO STVARALI ANTIRUSKU HISTERIJU: Hilarin tim priznao da ruski hakeri nisu pomagali Trampu

Planeta -

Saradnici Hilari Klinton priznali su da nema dokaza da su ruski hakeri pomogli novoizabranom predsedniku SAD Donaldu Trampu u trci za Belu kuću.

Glavni pravni savetnik Izbornog štaba Hilari Klinton Mark Elias navodi da su tokom poslednje dve nedelje proveli mnogo vremena i uložili dosta truda kako bi otkrili tragove ruskog upada ili druge manipulacije glasovima, ali da takvih dokaza nema.

Istovremeno, administracija predsednika Baraka Obame saopštila je da su i američke obaveštajne službe došle do istog zaključka.

Predsednik Centra za prevenciju kriminala Džon Lot ističe za "Nešnel rivju" da američki uređaji za glasanje nisu spojeni sa internetom, tako da "udaljeni haker" nije u mogućnosti da promeni nešto u njihovom radu, čak ni tehnički, prenosi Politiko.

Barak Obama, Foto: AP
Barak Obama, Foto: AP

Direktor Centra za kompjutersku bezbednost pri Univerzitetu Mičigen Aleks Halderman, koji je ranije tvrdio da su rezultati izbora u tri države "podvrgnuti manipulacijama ili intervencijama hakera", sada priznaje da hakeri, najverovatnije, nisu uticali na ishod glasanja.

VLADIMIR PUTIN: Da li su SAD banana republika? Amerika je velika sila! Ispravite me, ako grešim...

Istovremeno, upravnik Agencije za nacionalnu bezbednost SAD Majk Rodžers ocenjuje da "krađa i objavljivanje dokumenata Nacionalnog odbora Demokratske stranke na internetu nisu uticali na ishod izbora".

Analitički portali podsećaju da je priča o ruskim hakerima služila Klintonovoj da predstavi Trampa kao "ruskog čoveka", te da su iz Obamine administracije otvoreno pretili Rusiji da će američki hakeri napasti ruske institucije.I, zaista, od prošlog meseca neke vodeće ruske banke podvrgnute su hakerskim napadima, ali, kako navode portali, Rusi nisu zbog toga zvanično optužili Vašington.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track