KANADSKI PORTAL: Kina okuplja vojsku na indijskoj granici
Foto: AP

Optužbe

KANADSKI PORTAL: Kina okuplja vojsku na indijskoj granici

Planeta -

TORONTO - Kineska vojska postavlja rakete i mlaznjake na granici s Indijom, tvrdi Kanva ejžan difens, portal specijalizovan za vojna pitanja u Aziji, sa sedištem u Kanadi.

Ovaj portal navodi da je Kina na Tibetu i u Sinđijangu, dakle na svojoj terotoriji, postavila oružje uz sisteme kontrole i ranog upozoravanja.

"Kanva" je citirao izvor iz Indijskog ratnog vazduhoplovstva koji je naveo da su kineske jedinice postavile borbene avione "Đijan-11" i "Đijan-10", kao i letelicu za rano upozoravanje "Kongđing-500".

Navodi se da je prvi pomenuti borbeni avion poznat i kao "Šenjang J-11" i da se radi o mlaznjaku koji je Kina proizvela 1998, a izgrađen je kako bi se suprotstavio lovcima četvrte generacije kao što su "Mekdonel Daglas F-15 igl" i "Jurofajter tajfun". U izveštaju stoji da je drugi borbeni avion, poznat i kao "Čengdu J-10", laki lovac-mlažnjak dok KJ-500 može da bude opremljen sistemom ranog upozoravanja.

Tvrdi se da je u gradu Korli u Sinđijangu Kina navodno postavila jedinicu odgovornu za lansiranje balističkih raketa srednjeg dometa, a da je u gradu Hotanu na severozapadu Sinđijanga postavila J-10 i strateški bombarder H-6K.U izveštaju je izneta tvrdnja neimenovanih izvora da je vojska podignuta s ciljem jačanja spremnosti u slučaju mogućeg sukoba s indijskom vojskom, izjavili su izvori

.Osnivač "Kanve" Andrej Čang je izjavio da je vojno pojačanje postavljeno zbog mogućeg protivnapada, prenosi Večernji list vest koju je objavio UPI.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track